O SINDIKATU I POLITICI IZ UGLA MLADIH

U Beogradu je 22. oktobra 2021. Sekcija mladih SSSS organizovala je za članove Okrugli sto na temu „Sindikat i politika“.
Moderatorka novinarka Ljubica Gojgić otvorila je seminar tezom da je ovo tema o kojoj mladi ne raspravljaju dovoljno, pitala se šta je to što zanima mlade, zašto ih više nema u borbi za radna prava, demokratiju, itd.
Predsednik Upravnog odbora Krovne organizacije mladih Srbije Uroš Savić Kain, prestavio je rezultate Alternativnog istraživanja o položaju mladih u Srbiji. Izneo je da je 8,8% mladih zastupljeno u politici, nijedan ministar ili član nekog skupštinskog odbora nije iz kategorije mladih (15-30 godina). Istakao je da 12 posto mladih nije zainteresovano za politiku. Interesovanje mladih u 2020. godini bilo usmereno na zapošljavanje i ekonomske prilike, a u 2021. interesovanje na zaštitu životne sredine kao i to da je za bezbednost i zdravlje opalo interesovanje. Mladi biraju da rade od kuće i po 15 sati dnevno, bez doprinosa, jer im je bitna zarada. Naveo je podatak da 50% mladih ispitanika kaže da je plata od 50 do 80 hiljada dinara dovoljna za pristojan život, dok 29,5 posto njih kaže da je neophodno imati platu od 100 do 150 hiljada dinara za pristojan život. Veoma mali broj mladih 20 do 30 posto može da sebi priušti godišnji odmor, navodi on. Istraživanje je pokazalo da je 53 posto mladih spremno da ode iz zemlje.
Istraživačica Instituta društvenih nauka Ksenija Marković, istakla je da su mladi najviše zainteresovani i usmereni na lični život; više se oslanjaju na porodicu a imaju nisko poverenje u institucije sistema. Posebno je istakla da mladi sebe ne vide kao deo društva. Navela je da je 2019. godine svaka 7 mlada osoba bila zainteresovana za politiku. Mladi tako percipiraju učešće u političkim partijama i sindikatima da time ne mogu da promene stvari. Njen savet je da ne treba kritikovati mlade zbog nezainteresovanosti, već ih treba motivisati, približiti im se i obratiti im se na pravi način.
Predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić, istakao je da borba u sindikatu znači i borba za politički uticaj, kao i to da sindikat treba politički da se angažuje i da sindikati uđu u politički život.
Predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata grada Novog Sada Vladimir Gvozdenović, naveo je da je Vojvodina epicentar izgradnje fabrika i otvaranja radnih mesta, tako da postoje prostor za privlačenje mladih i konkretnim akcijama im stavljati do znanja da je bitno njihovo angažovanje u sindikatu.
Nakon izlaganja panelista nastavljeno je sa diskusijom koja se najviše odnosila na to da li mlade treba motivisati i organizovati ili oni sami moraju da imaju inicijativu.
Drugi deo panel diskusije odnosio se na odnos političkih stranaka u Srbiji prema omladini i radničkim pravima. Učesnici su bili predstavnici omladina: Socijalističke partije Srbije Boris Novaković, Socijaldemokratske partije Srbije Uroš Jevremović, Stranke slobode i pravde Jovan Ličina, Pokreta obnove Kraljevine Srbije Andrijana Čikiriz i pokreta Ne davimo Beograd Aleksa Petković. Mladi predstavnici partija izložili su kroz stranačke programe kako se odnose prema učešću mladih i prema socijalno-ekonomskim pitanjima. Neki od njih su naveli kako se zalažu za bolje obrazovanje mladih, za subvencionisane stambene kredite za mlade bračne parove, poboljšanje i izgradnju studentskih domova, razne prekvalifikacije za drugo zanimanje, ulaganje u nove kulturne prostore, itd.
Na samom kraju, moderatorka je zamolila paneliste da pošalju poruku sa ovog skupa. Neke od poruka bile su: potrebna je saradnja sindikata i političkih partija; unapređenje sistema obrazovanja; nema demokratije bez sindikata i sindikat mora da se bori za radnička prava; borba i nada do kraja; potrebna je akcija za zaustavljanje odlaska mladih iz zemlje; itd.
Učesnici su ocenili važnim priliku za diskusije sa predstavnicima stranaka i direktnu razmenu stavova kao i upoznavanje stranaka sa stavovima sindikata.
Skup je održan u okviru Projekta za razvoj Sekcije mladih SSSS, koji podržava Međunarodni Centar Ulof Palme.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar