SINDIKAT OBRAZOVANJA TRAŽI POVLAČENJE VIŠE ZAKONA IZ SKUPŠTINSKE PROCEDURE

Sindikat obrazovanja Srbije je nezadovoljan jer su u skupštinskoj proceduri izmene i dopune pet zakona iz oblasti obrazovanja, a da pritom niti su obavešteni, niti je traženo mišljenje sindikata, navela je predsednica tog sindikata Valentina Ilić u pismu ministru prosvete Branku Ružiću.

„Nedopustivo je da se predlažu izmene i dopune zakona iz oblasti obrazovanja koje se direktno odnose na radni položaj zaposlenih, bez javne rasprave i bez učešća sindikata. Posebno ukazujemo na izmenu člana 31. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kojom se propisuje da „obrazovno – vaspitni rad od petog do osmog razreda, može da se organizuje i u kombinovanom odeljenju“, navedeno je u dopisu.

Sindikat obrazovanja smatra da će spajanje dva, tri ili četiri razreda u kombinovano odeljenje, zbog uzrasta učenika, prirode planova i programa nastave i učenja, koji se realizuju, nesumnjivo će negativno uticati na kvalitet nastave. Time, kažu, ni osnovna škola neće moći da ispuni svoj zadatak, dat u članu devet Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, a posebno će prouzrokovati i ogroman broj tehnoloških viškova.

Sindikat je zatražio od Ružića da povuče predloge izmena i dopuna zakona iz skupštinske procedure, dok se sindikati o njima ne izjasne. Resornom ministarstvu zameraju što nema socijalnog dijaloga, napominjući da „očigledno ne postoji volja da se kroz pregovore Ministarstvo upozna sa stavovima i predlozima sindikata za rešavanje ključnih problema, koji se iz dana u dan uvećavaju“.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar