Potpisan novi PKU za novosadska javna preduzeća

Poseban kolektivni ugovor (PKU) za javno-komunalna preduzeća i druga javna preduzeća Grada Novog Sada potpisao je juče gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sa tri reprezentativna sindikata.

Reč je o Sindikatu zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada, Granskom sindikatu javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti “Nezavisnost” i Sindikatu zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije.

Tim kolektivnim ugovorom uređena su prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih iz radnog odnosa u javno-komunalnim i drugim javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Novi Sad, kao i međusobni odnosi učesnika tog kolektivnog ugovora.

“Razgovori nisu bili laki, ali smo razgovarali otvoreno. Sindikati su se borili za što bolju poziciju zaposlenih, dok je Grad sagledavao ekonomsku stabilnost kao garant da se ne ugroze druge investicije u ovim izazovnim vremenima. Najveći pomaci u novom kolektivnom ugovoru su da smo minimalnu zaradu zaposlenima u javnim i javno-komunalnim preduzećima Grada definisali u visini minimalne zarade na teritoriji Republike Srbije”, rekao je gradonačelnik i dodao:

”To je ozbiljan pomak, jer garantuje da će rastom minimalne zarade na teritoriji države, automatski rasti plate u svim javnim preduzećima”.

Druga bitna promena tiče se definisanja minulog rada, regresa i toplog obroka i to na sledeći način – na nivou svih preduzeća će se minuli rad ceniti sa 0,5% od osnovice u odnosu na godine staža, topli obrok je povećan za 500 dinara bruto mesečno, dok je regres povećan na 33.000 dinara godišnje.

Jubilarne nagrade za staž će biti isplaćivane od sad, ne samo za pune godine, nego i za 15, 25 i 35 godina radnog staža.

“U ni malo jednostavnim okolnostima uspeli smo da u određenoj meri popravimo položaj zaposlenih u novosadskim javnim preduzećima, a poseban podsticaj je i tačka ugovora koja se tiče ostvarene dobiti preduzeća iz poslovanja, koja može biti iskorišćena kao svojevrsna nagrada zaposlenima kroz novčanu stimulaciju. Sada ovaj kolektivni ugovor treba razraditi pojedinačno u svim preduzećima, a molba poslodavcima je da se nikom ne smanjuju plate, već da se ide u korist rasta koji je realan i ima pokriće u ekonomskoj snazi grada i stabilnosti komunalnog sektora”, rekao je Vučević.

Potpis na Kolektivni ugovor stavili su Obrad Tepić iz Granskog sindikata javnih saobraćajnih i komunalnih delatnosti “Nezavisnost”, Vladimir Plavšić iz Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada i Miladin Dragaš iz Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije.

“Vrlo je bitno istaći da smo se izborili da zaposleni koji, nažalost, boluju od najtežih bolesti, imaju plaćeno bolovanje 100 odsto”, naglasio je Dragaš.

Predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno stambenoj delatnosti Srbije Aleksandar Radojević se, u pismu gradonačelniku Novog Sada, zahvalio potpisnicima ugovora, istakavši da on svedoči o brizi socijalnih partnera o kvalitetu života svih Novosađana.

 

 

Related Articles

Responses

Ostavite komentar