Zbog ratne krize još nema većih otpuštanja radnika u Srbiji, ali strah postoji

Rat u Ukrajini još nije izazvao veće probleme u radu fabrika u Srbiji, mada postoji strah od otpuštanja radnika, rekao je sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović.

On je agenciji Beta rekao da su fabrike koje zapošljavaju po više stotina ili hiljada radnika u auto-industriji već dve godine u problemu zbog pandemije korona virusa i slabije prodaje motornih vozila.
Najveće fabrike stranih investitora u Srbiji su, kako je podsetio Mihajlović, uglavnom proizvođači kompnenti za auto-industriju.

“Zbog pandemije virusa korona proizvođači automobila imaju smanjenu prodaju, a sada je na tu krizu nadovezan i rat u Ukrajini i prekinuti su lanci snabdevanja repromaterijalom”, rekao je Mihajlović.

Dodao je da većih otpuštanja radnika još nema, ali da postoji strah do gubitka posla i radnog mesta u krizi izazvanoj ratom u Ukrajini.

Fabrike Leonija, koje proizvode autodelove i zapošljavaju više hiljada radnika, prema rečima Mihajlovića za sada rade bez problema, a u novosadskoj fabrici Lir od 2.500 radnika određen broj je na plaćenom odsustvu jer su pojedini proizvođači automobila zaustavili proizvodnju.

Mihajlović je ocenio da se, ako ratna kriza potraje duže, može očekivati i otpuštanje radnika.

Kragujevačka fabrika automobila Fijat za sada, kako je rekao, ne planira otpuštanje radnika i zatvaranje pogona, ali da oko 3.200 radnika koji rade u fabrici ukupno godišnje rade oko mesec dana.

“Pošto je proizvodnja delova u toj fabrici serijska svi radnici rade po nekoliko dana mesečno, a kada se sve sabere, rade godišnje oko mesec dana”, rekao je Mihajlović.

Dodao je da je, prema dosadašnjim informacijama iz Fijata, plan da se pokrene proizvodnja električnog automobila.

Za tu fabriku, kako je rekao, rade još dve sa oko 1.800 radnika, tako da je za nju vezano ukupno oko 5.000 radnika.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar