Peticiju za povećanje plata zaposlenim u predškolstvu potpisalo više od 32.000 građana

Više od 32.000 građana do sada je potpisalo peticiju kojom podržava zahtev Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja za izmenu uredbe koja bi omogućila povećanje zarada zaposlenim u ovoj delatnosti.

Predsednica tog sindikata Bosiljka Jovanović kaže za Danas da se peticija potpisuje u više gradova u Srbiji, a u Beogradu na Trgu Nikole Pašića, te da će u nedelju biti postavljen štand i na Trgu Republike.

“Skupljamo potpise do formiranja nove vlade, a nakon toga sledi predaja peticije i nov protest koji će po broju učesnika biti još masovniji. Naš cilj je da skrenemo pažnju javnosti na položaj zaposlenih u predškolstvu. Nećemo odustati dok nam ne prihvate inicijativu za izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, koja u delu koji se odnosi na predškolsko vaspitanje i obrazovanje nije menjana od 2012. godine. Podsećam da je kada je Uredba doneta, odnos najniže i najviše zarade je bio 1:3. Naš predlog je da bude 1:2 i zato smatramo da je ovaj zahtev skroman”, ističe Jovanović.

Ona precizira da bi izmena Uredbe na godišnjem nivou koštala budžet nešto manje od pet milijardi dinara, što je, kako kaže, za državu jako malo, ako se uzme u obzir značaj predškolstva, specifičnosti i loši uslovi za rad godinama unazad.

Najvišu zaradu u predškolstvu koju imaju vaspitači sa visokom stručnom spremom – 66.000 dinara, što je ispod prosečne plate zaposlenih sa istim stepenom stručnosti u školama.

Ukoliko bi se uredba izmenila njima bi plata porasla na 70.000 dinara.

Sindikat je najveće povećanje tražio za kuvare i vozače, koji u drugim delatnostima imaju mnogo veće plate, pa ih je sve teže zadržati u predškolskim ustanovama.

Prema predlogu sindikata, plata kuvara sa četvrtim stepenom stručnosti bi sa 31.000 porasla na 48.000 dinara, a sa petim stepenom sa 40.000 na 51.000 dinara, dok bi vozač zarađivao 48.000, a sada prima 34.000 dinara.

Zbog nagomilanih problema, članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja od početka godine su protestovali dva puta.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar