I poslenici kulture traže jednokratnu državnu pomoć

Samostalni sindikat kulture Srbije traži da i zaposleni u toj delatnosti dobiju jednokratnu pomoć države od 10.000 dinara.

U tom sindikatu izražavaju bojazan da će poslenici kulture i ovog puta biti izostavljeni, kao što je to bilo 2015. godine, kada su, nakon smanjenja zarada, svi u javnom sektoru dobili povećanje, osim kulture.

U pismu upućenom predsedniku države i ministarki kulture i informisanja, Sindikat pozdravlja isplatu pomoći zaposlenima u prosveti i socijalnim ustanovama, ali zahteva isti tretman i za kulturu.

„Nažalost, ni posle sedam godina kultura nije uspela da dosegne umanjenje od pet odsto, zbog čega većina zaposlenih, koji rade vrlo odgovorne poslove, prima minimalnu zaradu“, navodi se u dopisu.

Sindikat pita predstavnike vlasti dokle će kultura biti statistička greška u budžetu i da li će poslenici kulture u 21.veku dobiti status koji im pripada?

Predsednica Samostalnog sindikata kulture Srbije, Dragana Đorđević najavila je da će, posle nastupajućih praznika, zaposleni u kulturi održati javni skup, na kojem će dati odgovor na ignorantski odnos vlasti prema poslenicima kulture.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar