Zaposleni u vrtićima nisu optimisti da će im lokalne samouprave isplatiti po 10.000 dinara

U Samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije nisu optimisti da će im lokalne samoprave isplatiti pomoć od 10.000 dinara iako će im, kako je to najavio ministar finansija, država to preporučiti.

Siniša Mali je najavio početak isplate jednokratne novčane pomoći, koju će dobiti svi u resoru obrazovanja i nauke, osim zaposlenih u predškolskim ustanovama.

Na zahtev Sindikata da ih hitno prime na razgovor nisu odgovorili ni predsednik Srbije ni ministar finansija, zbog čega predsednica Bosiljka Jovanović ne veruje da će lokalne samouprave poslušati preporuku i isplatiti pomoć radnicima u vrtićima.

“Preporuka je bila i 2019. godine, pa je mnoge lokalne samouprave nisu poslušale. Tada je pisalo da je vlada saglasna da lokalne samouprave isplate po 5.000 dinara kao raziliku za četiri meseca za koje smo greškom ostali bez uvećanja zarada za dva odsto. U dopisu ministru finansija i predsedniku sam naglasila da se ne zaboravi Kosovo i Metohija čije lokalne samouprave nemaju sopstvena sredstva, nego sav novac dobijaju od Republike. Prošli put takođe nisu dobili, izuzev Kosovske Mitrovice, kaže Jovanović.

“Mi smo ogorčeni jer preporuka ne znači da će svi dobiti jednokratnu pomoć. Najmanje što smo očekivali je uputstvo onima koji imaju sopstvena sredstva da isplate pomoć, a da lokalnim samoupravama koje ta sredstva nemaju ona budu prebačena iz tekuće budžetske reserve”, kaže Jovanović.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar