Sindikat metalca traži od države da stane u zaštitu radnika Fijata

 

Samostalni sindikat metalaca Srbije najoštrije osuđuje nejasnu i ucenjivačku „ponudu“ kompanije Stellantis za otpuštanje, upućivanje radnika na rad u inostranstvo i „zamrzavanje“ rada fabrike na dve godine.

Ponuda za ekonomsku podršku zaposlenima je više nego sramna i, kao takva, pokušaj je kompanije da zaobiđe sve zakonske propise Republike Srbije.

Uslovi za rad u inostranstvu moraju da budu u skladu sa zakonima Srbije, koji jasno preciziraju obaveze poslodavca, kao i zaštitu zaposlenih.

Apsurdnost pretnji zaposlenima koji ne prihvate rad u inostranstvu da će biti proglašeni viškom je zgražavajuća nakon potpisivanja novog ugovora države i kompanije Stellantis, kroz davanje 48 miliona evra za proizvodnju u trećem kvartalu 2024. godine.

Samostalni sindikat metalaca Srbije insistira da svi predstavnici lokalne vlasti, Ministarstva i Vlade Srbije stanu u zaštitu srpskih radnika, s obzirom na to da je i država vlasnik 33 odsto kompanije u Kragujevcu.

*Proizvodnja automobila Fijat 500L u Kragujevcu prestaje, a radnicima zaposlenim u toj fabrici ponuđeno je da pređu u jednu od četiri fabrike u inostranstvu ili da uzmu otpremnine i napuste preduzeće.*

Related Articles

Responses

Ostavite komentar