Vesi: Žilber Hungbo novi generalni direktor MOR
Hungba, koji će biti 11. generalni direktor MOR-a i prvi Afrikanac na toj funkciji, izabralo je Upravno telo MOR-a, sastavljeno od predstavnika vlada, radnika i poslodavaca, tokom njihovog sastanka u Ženevi.
On je trenutno predsednik Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD).
„Iako je moje poreklo afričko, moja perspektiva je globalna. U dobu, nažalost podeljenosti, moja posvećenost da budem generalni direktor koji objedinjuje čvrsto stoji“, rekao je Houngbo nakon izbora.
On je obećao da će zastupati stavove svih tripartitnih konstituenata organizacije.
„Obavezujem se da ću predstavljati glasove onih koji se oslanjaju na nas u MOR. Razmišljam o četiri milijarde ljudi širom sveta koji nemaju pristup socijalnoj zaštiti, o više od 200 miliona žena i muškaraca koji se suočavaju sa nezaposlenošću, 160 miliona dece u dečijem radu, 1,6 milijardi ljudi u neformalnom sektoru“.
„Imaću u vidu, takođe, preduzeća, posebno mala i srednja, koja se suočavaju sa prekidom ili zatvaranjem lanca snabdevanja zbog kriza, uključujući pandemiju, klimatske promene i oružani sukob, kao i žene i muškarce koji se suočavaju sa diskriminacijom, nasiljem i uznemiravanjem na radnom mestu i drugde“.
Sve su to, prema njegovom oceni, izrazi neprihvatljive društvene nepravde sa kojima smo moralno, ako ne i zakonski dužni da se pozabavimo.
Petogodišnji mandat novog generalnog direktora počeće 1. oktobra 2022. Sadašnji generalni direktor, Gaj Rajder, iz Ujedinjenog Kraljevstva, obavlja tu funkciju od 2012. godine.
Međunarodna konfederacija sindikata, čiji je član i Savez samostalnih sindikata Srbije, podržala je izbor Hungba za generalnog direktora MOR-a.
Responses