Belgijski sindikati danas u generalnom štrajku, drumski i vazdušni saobraćaj u kolapsu

Belgijski sindikati FGTB, CSC i CGSLB, danas u Briselu organizuju generalni štrajk u nameri da vlast upozore da je kupovna moć pala na izuzetno nizak nivo i da je potrebna hitna promenu zakona kojim se uređuju zarade u ovoj zemlji.

Sindikati su obećali “pokazivanje sile”. Neki sektori će takođe biti pogođeni obustavom rada.

Polazna tačka demonstracija je zakon iz 1996. koji ograničava rast plata u Belgiji. Tako je maksimalna marža za promene troškova zarada određena na 0,4% za period 2021-2022. Sindikati bi želeli da se ovo pravilo izmeni sledećim međuprofesionalnim sporazumom (AIP) 2023-2024. To bi sindikatima dalo više slobode da pregovaraju u trenutnom kontekstu rastućih cena. Nacionalna banka Belgije procenjuje da će inflacija u Belgiji dostići više od osam odsto 2022. godine.

Naša zemlja ima koristi od automatske indeksacije plata, ali ovaj mehanizam „više nije dovoljan“, tvrde sindikati.

Predstavnici radnika, takođe, zahtevaju strukturna rešenja za kompresiju cena energije; povećanje minimalne zarade i doprinosa poslodavca na putne troškove.

Manifestacija kreće u 11 sati sa železničke stanice Sever u Briselu. Da bi se svima omogućilo da stignu do mesta sastanka, belgijska železnica iznajmljuje devet dodatnih vozova.

Istovremeno sa nacionalnim demonstracijama najavljene su obustave rada nekoliko metro i tramvajskih linija. Na severu zemlje oko 60 odsto autobusa i 40 odsto tramvaja flamanskog javnog prevoznika De Lijn saobraćalo je jutros oko 7 sati, što potvvrđuje da se nagoveštava saobraćajni kolaps u zemlji.
Na ovaj dan nacionalnog protesta, De Lijn je savetovao putnike da provere veb stranicu kompanije pre nego što razmisle o korišćenju javnog prevoza. U Gentu je saobraćalo 60% autobusa i tramvaja; polovina u Antverpenu i 40% tramvaja na obali.

Svi letovi koji polaze sa briselskog aerodroma u ponedeljak su otkazani, saopštio je aerodrom u nedelju. Dolasci se održavaju, kao i kargo letovi. Bezbednost putnika se više ne može garantovati zbog štrajka G4S (čiji bi obim bio veći nego što se ranije strahovalo). Poremećaji se očekuju i na aerodromu Šarlroa.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar