Orbović: Savez podržava radnike Fijata i očekuje rešenje koje neće biti na njihovu štetu

Savez samostalnih sindikata Srbije podržava zahteve radnika Fijata i očekuje da će se naći rešenje koje neće biti na njihovu štetu, već da će i država i menadžment te kompanije imati razumevanje i pronaći najbolji model za trenutnu situaciju, izjavio je predsednik Saveza Ljubisav Orbović.

On je, u izjavi za Danas, rekao da su i država i Fijat imali nekorektan odnos prema radnicima Fijata, kao i da su otpremnine koje su im ponuđene krajnje ponižavajuće.

Prema njegovim rečima, “i za Beograd bi bilo strašno da 2.000 radnika ostane bez posla i isto toliko porodica bez prihoda, a kamoli za Kragujevac, koji je znatno manji”.

“Verujem da će u subotu biti postignut neki dogovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem”, kazao je Orbović, ocenivši neprimerenim što se sve u zemlji svelo na predsednika države i direktne kontakte sa njim.

“Više nije važna ni vlada, ni ministarstvo, sada se pregovara samo sa predsednikom koji nema ustavna ovlašćenja za sve to, a neko je bio srećan što je odgovornost i odlučivanje preuzeo na sebe”, ukazao je Orbović.

Reagujući na optužbe pojedinih kolega iz samostalnog sindikata Fijata da nije dao podršku njihovim protestima, te da se nije pojavio na blokadi puteva, Orbović je naglasio da ga radnici nisu ni pozvali, kao i da je na prethodnom skupu poručeno sindikalnim funkcionerima da ne dolaze.

“Nakon razgovora sa ministarkom za rad Darijom Kisić Tepavčević zahtevano je čak da sindikati ne budu uključeni u pregovore, što smo mi ispoštovali, iako su na jučerašnjem protestu bili uglavnom samo članovi Samostalnog sindikata“.

Orbović ponavlja da Savez prati sve što se dešava, da podržava zahteve radnika Fijata, te da se on lično na dan protesta čuo sa Sašom Đorđevićem, predsednikom samostalnog sindikata Fijata.

On je dodaje da nema razloga da centrala sindikata učestvuje u svakom pojedinačnom štrajku i protestu, “posebno ne kada na njih nismo ni pozvani, kao što to nisu učinili ni radnici Geoksa kada su protestvovali”.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar