Rad u digitalnoj sferi i rad dostavljača regulisati zakonom

Rad u digitalnoj sferi i rad dostavljača, koji je sve više prisutan na našem i tržištu regiona, mora biti zakonski regulisan kako bi zaposleni bili zaštićeni, rečeno je na konferenciji o perspektivama dostojanstvenog rada za radnike dostavljače i osetljive grupe, koja je, u organizaciji Centra za radničku solidarnost AFL-CIO, odžana 5-7. jula u Beogradu.

S obzirom na to da je ovaj način privređivanja sve prisutniji, a ti poslovi nisu uvedeni u zakonske tokove, stvorila se potreba za donošenjem zakona koji će ovu izuzetno razuđenu i komplikovanu oblast regulisati.

U tom cilju je oformljena radna grupa u kojoj učestvuju predstavnici sindikata i Udruženja radnika na internetu, a pregovori o ovom zakonu su u toku.

Pored centralne teme ovog skupa, razmatrana je i zaštita radnika od nasilja i maltretiranja na radnom mestu (Konvencija MOR 190), trgovina ljudima i rad mreže pravnika ILAW (Međunarodna mreža pravnika za pomoć radnicima).

Predavači na konferenciji su bili: Pata Beltadze, specijalista Centra za solidarnost za pitanje roda i Tamar Gabisonia, regionalni koordinator mreže ILAW za Evropu i Centralnu Aziju.

Tamar Gabisonia predstavila je rad mreže ILAW, čiji su članovi pravni eksperti koji se specijalno bave slučajevima radno-pravne zaštite. Ova mreža je vredan izvor informacija o slučajevima i novinama u radnom zakonodatvstvu.
Na skupu je iskazana potreba da se, zbog specifičnosti problema u ovom delu sveta, oformi podregion za Balkan.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar