Sindikati nezadovoljni minimalcem od 40.000 dinara, nije isključen generalni štrajk u Srbiji

Sindikati su nezadovoljni predlogom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da minimalac za sledeću godinu bude 40.000 dinara i ne isključuju mogućnost generalnog protesta.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović izjavio je za Betu da je prekoračen prag tolerancije.

„Oko 50 odsto zaposlenih prima zaradu koja je malo ispod ili iznad medijane koja je oko 47.000 dinara. Minimalac ne bi smeo u ovom trenutku da bude manji od 50.000 dinara. Čini mi se da je pređen prag izdržljivosti i da nije isključen generalni protest“, rekao je Mihajlović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da će u dogovoru sa Socijalno-ekonomskim savetom pokušati da „izgura“ da minimalac za sledeću godinu iznosi 40.000 dinara, što je 340 do 350 evra. On je rekao da će minimalac značajno da poraste, 14-15 odsto u odnosu na ovu godinu, a ne dramatično da se ne bi ugrozio opstanak investitora, naročito nemačkih, japanskih i kineskih.

Mihajlović je rekao da je računica pokazala da „sindikalna“ korpa, a to je stvarna korpa neophodnih namirnica, a ne statistička, košta 53.000 dinara.

„Ljudi su gladni, uskoro će i početak školske godine, treba obezbediti ogrev. Minimalac za 2023. godinu od 40.000 dinara je ispod naših očekivanja“, rekao je Mihajlović.

Dodao je da je je taj sindikat tražio pre dva meseca da se minimalna cena rada vanredno uskladi sa potrošačkom korpom od polovine ove godine, kada su troškovi iznosili 43.000 dinara i da minimalac iznosi bar 40.000 „da bi se koliko-toliko sačuvao standard građana pri tako velikim poskupljenjima“.

Ekonomski savetnik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Ristić rekao je da će taj sindikat ispoštovati proceduru pregovaranja u Socijalno-ekonomskom savetu oko minimalne cene rada, ali da je Zakon o radu na strani vlasti, jer u slučaju neslaganja socijalnih partnera, sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije, odlučuje Vlada, odnosno Vučić.

UGS „Nezavisnost“ će, prema njegovim rečima, napraviti novu kalkulaciju za januar sledeće godine i ustanoviće kakvo je raspoloženje zaposlenih, a da protest nije isključen.

Pregovori o visini minimalne cene rada za narednu godinu, prema zakonu počinju u avgustu, a iznos se mora utvrditi do 15. septembra. Minimalac je ove godine iznosio oko 35.000 dinara.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar