Sindikati penzionera traže nadogradnju „švajcarske formule”

Udruženje sindikata penzionera Srbije, Savez penzionera Srbije i Sindikat penzionera Nezavisnost uputili su ponovo pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa zahtevom da primi delegaciju penzionera na sastanak kako bi pokušali da se usaglase oko pitanja koje muče ovu višemilionsku populaciju.

Reprezentativna udruženja penzionera su još dopisom od 25. maja ove godine obavestila predsednika o drastičnim pogoršanju materijalnog položaja penzionera i zatražila prijem, ali odgovor nije stigao ni do danas, navodi se u dopisu.

U cilju prevazilaženja novonastale situacije, kada je inflacija uveliko dvocifrena, udruženja predlažu nadogradnju „švajcarske formule”, jer je postojeća neodrživa budući da se učešće prosečne penzije u prosečnoj zaradi stalno smanjuje. Primena ovog modela od 2020. godine nije u praksi održala odnos – prosečna penzija jednaka 50 odsto rasta prosečne zarade i isto toliko rasta inflacije. Umesto toga, penzioneri predlažu da bi najcelishodnije rešenje bilo da se izmeni član 80 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kako bi se penzije usklađivale 80 odsto sa kretanjem zarada i 20 procenata sa rastom potrošačkih cena.

Takođe, kako se navodi u pismu, treba uvesti obavezu da se prinadležnosti umesto jedanput ubuduće usklađuju dvaput godišnje zbog rasta inflacije. To je pravilo koje uveliko važi za ostale oblike socijalne pomoći i promena pondera.

Predstavnici penzionera predlažu i da se od 1. novembra penzije vanredno koriguju za 24 procenta, što predstavlja četiri odsto povećanje na godišnjem nivou. Vanredna korekcija za novembar i decembar od 24 procenta učinila bi da prosečna penzija za ovu godinu bude veća za 9,62 odsto u odnosu na prosečnu penziju iz 2021.

S obzirom na to da je majska inflacija ove u odnosu na prošlu godinu bila 10,4, a junska još veća – 11,9 procenta, to povećanje bi očuvalo približno realnu vrednost penzija pod uslovom da u narednom periodu rast cena počne da se smiruje. Predlažu i da povećanje penzija za 2023. godinu iznosi 19,3 odsto što bi bilo ekvivalentno iznosu decembarske penzije za 2022 – 38.408 dinara, navodi se u pismu.

Imajući u vidu dato obećanje predsednika i ministra finansija Siniše Malog da će penzije do kraja 2025. godine biti između 450 i 500 evra, povećanjem penzija (38.408 dinara za 2023. godinu) za po 20 odsto za 2024. i 2025. godinu dovelo bi do iznosa prosečne penzije od 455 evra na kraju 2025.

U cilju rešavanja statusa socijalno ugroženih i osoba starijih od 65 godina, koji su bez ikakvih novčanih sredstava (njih je 300.000), kao i onih s najmanjim penzijama, udruženja zahtevaju da se pokrene postupak izrade socijalnih karata kako bi se utvrdila visina socijalne pomoći za navedene osobe, napominje se u pismu koje su potpisali predsednici tri reprezentativna udruženja penzionera, mr Milan Grujić, prof. dr Andreja Savić i Miloš Grabundžija.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar