Vestu: Samostalni sindikat Pirota ponovo traži ukidanje “penala” penzionerima

Savez samostalnih sindikata Srbije za grad Pirot ponovo je zatražio ukidanje “penala” penzionerima koji prevremeno odu u penziju.

Kao što je poznato, zbog uvođenja “penala” penzije su trajno umanjene onim ljudima koji u penziju odlaze pre navršene 65. godine života. Najviše se odbija onima koji sa 60 godina i 40 godina radnog staža odu u penziju. U procentima to je oko 20 posto, odnosno 4,03 posto po godini koja nedostaje.

Pirotski sindikat je pre nekoliko godina predložio Vladi Srbije da se posle 65. godine života isplaćuje penzija bez umanjenja, a da se “penali” plaćaju do navršenih 65. godina. To do danas nije zaživelo i Samostalni sindikat ponovo pokreće inicijativu da se “penali” ukinu.

Predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Pirota, Jovan Mijalković, kaže da je svojevremeno Vlada Srbije obećala da će ovo pitanje biti razmatrano i biti rešeno u korist radnika.

“Do toga nije došlo do današnjeg dana. Godine 2019. dato je obrazloženje da sve dok se Penzioni fond dotira iz budžeta Republike Srbije ‘penali’ će ostati na snazi. Mi sad imamo saznanje da je trenutno Penzioni fond ‘isplivao’ iz krize i da zaposleni u Srbiji pokrivaju penzije svojim bivšim kolegama, sadašnjim penzionerima. Zbog toga sada pokrećemo inicijativu da nadležna ministarstva u Srbiji i Vlada razmotre ovo pitranje i da se konačno ljudima vrate penzije u punom iznosu posle 65. godine života, sa krajnjim ciljem da ‘penali’ u jednom trenutku budu i ukinuti”, rekao je Mijalković.

Socijalno ekonomski savet grada Pirota uputio je ovu inicijativu Socijalno ekonomskom savetu Republike Srbije na razmatranje.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar