Albanija i Severna Makedonija da daju prioritet stvarnom napretku radnih i socijalnih prava

Severna Makedonija i Albanija otvorile su proces pretpristupnih pregovora sa EU mećuvladinom konferencijom, koja je održana 19. jula u Briselu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da Komisija podržava evropski put Skoplja i Tirane i da će to nastaviti i ubuduće, naglasivši da su zemlje napravile napredak u vladavini prava, borbi protiv korupcije i modernizovale ekonomiju.

Evropski sindikati, takođe, podržavaju otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Lina Kar, savezna sekretarka EKS-a, izjavila je da „Albanija i Severna Makedonija moraju da se pridruže EU kako bi osigurale prava radnika, svetliju ekonomsku budućnost i zaštitile demokratiju. Istovremeno, EU treba da uveri ljude na Zapadnom Balkanu da za njih zaista postoji mesto pod demokratskim i socijalnim kišobranom socijalne tržišne ekonomije EU.

„Pregovori o pristupanju su odlagani frustrirajuće dugo zbog serije veta država članica EU. Sada mora da počne ozbiljan posao, a sindikati pozivaju EU da insistira i apeluje na vlade Albanije i Severne Makedonije da daju prioritet stvarnom napretku po pitanju radničkih i socijalnih prava i da se u potpunosti posvete socijalnom dijalogu koji je nedostajao u poslednjih nekoliko godina”, rekla je Kar.

“Prethodni pregovori o pristupanju su se previše koncentrisali na ekonomske i tržišne detalje, a nedovoljno na dobrobit radnika i porodica. EU treba da pokaže da svoje obaveze prema socijalno-tržišnoj ekonomiji i socijalnom dijalogu shvata ozbiljno”.

“Uključivanje sindikata, kao i poslodavaca u proces pridruživanja, posebno od strane albanske i severnomakedonske vlade, je od vitalnog značaja, jer bez vlasništva nad procesom pristupa građana, on neće biti uspešan i ispuniti obećanje jake demokratije i prosperiteta za sve”, zaključuje sekretarka Kar.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar