У Украјини усвојен озлоглашени закон о раду

Упркос бројним јавним апелима међународне заједнице и синдиката у земљи, украјински парламент је 20. јула 2022. године усвојио измену радног законодавства која значи да ће компаније са мање од 250 запослених моћи директно да преговарају о структури плата, радном времену и условима раскида уговора.
Ванредно стање у Украјини већ увелико ограничава права радника, иако су ова ограничења јасно временски ограничена. Радници су међу најтеже погођеним руском агресијом, а МОР процењује да је већ изгубљено 4,8 милиона радних места.
Усвајањем закона бр 5371 радници у малим и средњим предузећима биће искључени из правне заштите успостављањем новог “уговорног режима за регулисање радних односа”, где су сви услови рада утврђени уговором о раду уместо законом о раду.
Отпуштање ће бити по нахођењу послодавца, јер би уговором о раду био одређен основ за отказ, а не садашња строга листа основа предвиђена Законом о раду.
Синдикати су искључени из израде закона. По мишљењу Конфедерације слободних синдиката у Украјини, закон елиминише улогу синдиката у заступању и заштити права радника, што је директно кршење Устава Украјине и конвенција МОР 87 и 158.
Валериј Матов, председник Атомпрофспилке изјавио је да „законодавци користе подмукле тактике не узимајући у обзир предлоге које припремају синдикати, који су главни социјални партнери и главни стручњаци у области практичног радног права.
„Доносиоци закона су укључили измене које нису раније усвојили и на тај начин нарушили сам закон, интегритет закона о раду, прекршили међународне норме, што је довело до погоршања радних права за милионе украјинских радника.
Михаил Волинец, председник Конфедерације слободних синдиката Украјине, каже:
„Нећемо толерисати непоштовање права радника, међународних радних стандарда и европских вредности. Инсистирамо да ефикасност обнове Украјине и њен успех у будућности зависи од нивоа заштите права радне снаге.“
Промена радног законодавства добила је негативна експертска мишљења много пре почетка рата, укључујући и МОР. МОР је 2021. године рекао да ће се уговорна слободна воља врло вероватно у пракси превести „по нахођењу послодавца“.
„Ово је ужасан развој догађаја. Сматрамо да је неприхватљиво да у тренутку када је земљи потребно јединство и солидарност, украјински парламент сматра да је промена радног законодавства приоритет” – изјавио је генерални секретар Индустриала.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar