Tokom korone manje prijava zbog rada „na crno“ u Pomoravskom okrugu

Inspekcija rada u Pomoravskom okrugu je u poslednje vreme najveći broj prijava dobila u vezi obračuna i isplate zarada, korišćenja godišnjeg odmora i otkaza.
Za razliku od perioda pre pojave korone, kada su se zaposleni najčešće žalili što su ih poslodavci zapošljavali „na crno“, sada je takvih prijava manje zbog isplate pomoći iz državnog budžeta u vidu dela zarada za sve zaposlene.
Te informacije su saopštili predstavnici inspekcije rada za taj okrug, koji su prisustvovali sednici Veća SSSS za grad Jagodinu i opštine, kojoj je predsedavao Slobodan Jovanović.
Inspektori su govorili o organizaciji i načinu rada inspekcije u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, kao i o rezultatima izvršenih kontrola kod poslodavaca na teritoriji Pomoravskog okruga.
U pogledu bezbednosti i zdravlja na radu, istaknuto je da se nedovoljno koristi mogućnost formiranja odbora za bezbednost i zdravlje na radu kod poslodavca i da se, kroz većinsko predstavljanje zaposlenih i sindikata u ovom telu, utiče na sprovođenje propisanih i iniciranje novih mera.
Članovi Veća su konstatovali da od inspekcije očekuju brzo delovanje na sve prijave i sprovođenje propisanih mera na sve poslodavce bez izuzetaka.
Istovremeno, uvažena je činjenicu da su mogućnosti inspekcije u pogledu zaštite prava zaposlenih u velikoj meri ograničene time što se mere koje stoje na raspolaganju, uglavnom, iscrpljuju izricanjem novčane kazne, tako da se spor između zaposlenog i poslodavca prepušta sudu i često predugom postupku.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar