Marković: Bez dogovora na radnoj grupi oko minimalca za 2023.

Ni na trećem sastanku pregovaračkog tima za pregovore o minimalnoj ceni rada za 2023. godinu nije postignut dogovor o iznosu “minimalca” za sledeću godinu, izjavio je Tanjugu član pregovaračkog tima Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Marković.

Prema njegovim rečima, stavovi socijalnih partnera se ni posle jučerašnjeg sastanka, poslednjeg u ovom formatu jer se od 1. septembra o “minimalcu” pregovara na nivou Socijalno-ekonomskog saveta, nisu približili i svako je ostao na svom ranijem stanovištu.

“Država i dalje smatra da bi povećanje trebalo da iznosi 14 odsto, što sindikati ne mogu da prihvate. Mi tražimo da povećanje bude u dva koraka, pa bi jedno trebalo da važi od septembra do kraja godine i njime bi se minimalac izjednačio sa minimalnom potrošačkom korpom, a u decembru bismo pregovarali o novoj minimalnoj ceni rada koja bi bila primenjivana u sledećoj godini”, rekao je Marković.

Kada je o poslodavcima reč, oni su, kaže sagovornik Tanjuga, saglasni sa povećanjem koje predlaže država, pod uslovom da oni nemaju trošak od tog povećanja.

Vlada Srbije, prema njegovim rečima, osim povećanja minimalca za 14 odsto, predlaže i povećanje neoporezivog dela zarade na 12 odsto, odnosno sa 19.300 na nešto više od 21.700 dinara.

Socijalni partneri – Vlada Srbije, sindikati i poslodavci, imaju rok do 15. septembra da se dogovore o visini minimalca za 2023, a ako ne postignu dogovor, konačnu odluku doneće Vlada Srbije.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar