Predsednik Ukrajine potpisao zakon kojim se grubo krše prava radnika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je, umesto veta koji su radnici očekivali, potpisao zakon koji uvodi ekstremne oblike liberalizacije radnih odnosa i lišava radnike ukrajinskih preduzeća sa manje od 250 zaposlenih jednog od osnovnih prava – prava na zaštitu rada i kolektivno pregovaranje.

Više od 15 meseci Savez sindikata Ukrajine se, uz podršku međunarodne zajednice i drugih sindikata, aktivno protivio promociji nacrta anti-radničkog zakona br. 5371 u ratnim uslovima.

Uprkos peticiji, koju je pokrenuo ovaj sindikat, i upozorenja da se njime grubo krše međunarodne konvencije i sporazumi, predsednik države je potpisao zakon, što neće sprečiti predstavnike radnika da, kako su naveli, ostanu na liniji borbe protiv nepravde u oblasti rada.

I Evropski parlament je ranije pozvao Vladu Ukrajine da „prioritet dâ primeni međunarodnih standarda rada i zakonodavstva i prakse EU, kako bi se obezbedila ravnoteža interesa socijalnih partnera i zaštita prava zaposlenih u skladu sa odredbama Sporazuma o pridruživanju”.

Evropski parlamentarci su ukazali ukrajinskoj vladi da „njene mere za poboljšanje poslovne klime, privlačenje direktnih investicija i promovisanje ekonomskog razvoja ne mogu biti sprovedene na račun ograničavanja prava radnika i pogoršanja uslova rada“.

Savez sindikata Ukrajine i drugi ukrajinski sindikati ističu da će nastaviti borbu za prava radnika. Međutim, s obzirom na uvođenje vanrednog stanja u vezi sa agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu, oni ne mogu ići na ulične proteste i pribegavati štrajkovima. Zato će osporiti Zakon pred Ustavnim sudom Ukrajine, Međunarodnom organizacijom rada, drugim međunarodnim i evropskim telima.

Sindikati apeluju na poslodavce, društveno odgovorna preduzeća, da se uzdrže od primene normi ovog Zakona, kako ne bi izgubili kapacitet radne snage, neophodan za obnovu Ukrajine.

“U teškim vremenima, naš cilj nije blokada i otežavanje zakonodavnog procesa, konfrontacija sa strankama na vlasti i poslodavcima oko reforme radnog zakonodavstva kroz pripremu i usvajanje novog Zakona o radu Ukrajine, nego donošenje ekonomski opravdanih i socijalno uravnoteženih odluka u oblasti rada, zaštite radničkih i sindikalnih prava”, navodi taj sindikat.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar