Orbović: Pritisak zaposlenih da zbog minimalca idemo na ulice

Predsednik Saveza Samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio je danas da je sindikat pod velikim pritiskom zaposlenih da se izađe na ulice, “promeni način borbe”, da bi se došlo do rešenja oko povećanja minimalca.

“Ulica nije rešenje, ali kad nema drugog, onda mora biti”, ocenio je on gostujući na K1 TV.
Država se opredelila za povećanje minimalca u 2023. godini na 40.020 dinara, čime sindikati nisu zadovoljni.

Orbović kaže da je još prošle godine trebalo da se minimalac izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom, koja sada košta 50.000 dinara a cene prehrane i dalje rastu.

“To je pre četiri godine bio dogovor sve tri strane, i države i poslodavaca i sindikata. Prošla je i četvrta godina, a danas smo dalje od potrošačke korpe nego na početku, i pored svih povećanja minimalne zarade. Cene su mnogo više otišle”, rekao je on.

Orbović je rekao da u Evropi ne postoji minimalna potrošačka korpa, nego potrošačka korpa i da njen trošak pokriva minimalna zarada.

Naveo je da bi vrednost takve korpe u Srbiji bila između 80.000 i 130.000 dinara.

U Srbiji se minimalac isplaćuje za oko 25 odsto zaposlenih, prema podacima koje je dao predsednik Vučić, a Orbović smatra da bi podatke trebalo ažurirati.

On navodi da u svakim pregovorima o minimalcu više od zaposlenih ostvare poslodavci, jer se ustupak koji dobiju od države odnosi na ukupan broj zaposlenih.

Orbović podseća da je ukupna dobit privrede u Srbiji prošle godine bila 5,7 milijardi evra i ocenjuje da ne stoje priče da se teško posluje.

On je ukazao da se u Srbiji zbog jako malo kolektivnih ugovora, o zaradama razgovara samo kada je tema minimalac.

Upozorio je i da poslodavci često isplaćuju minimalac, a ostatak plate “na ruke” zaposlenima kako bi manje platili doprinosa državi.

Pozvao je na poštovanje zakona po kome se minimalne zarade mogu zbog krize poslovanja isplaćivati do pola godine, a posle toga uz saglasnost sindikata.

“Imamo poslodavce koji 10 godina isplaćuju samo minimalac, posle 6 meseci treba da dobiju saglasnost sindikata”, rekao je on.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar