Beogradski komunalci najavili generalni štrajk ukoliko gradska vlast ne ispuni njihove zahteve

Komunalci Beograda će, ukoliko gradska vlast ne odustane od namere da osnuje dva nova javna komunalna preduzeća, jedno u okviru Zelenila, drugo u Gradsko saobraćajnom preduzeću, stupiti u generalni štrajk.

Tako je, jednoglasno, odlučeno na današnjoj vanrednoj javnoj sednici Sindikata komunalaca Beograda, održanoj ispred gradske skupštine, kojoj su prisustvovali i predstavnici drugih reprezentativnih sindikata grada Beograda.

Skup je počeo u 9 časova, za kada je bio zakazan i početak sednice beogradskog parlamenta, na kojoj bi trebalo da budu razmatrani predlozi novog gradonačelnika da se formiraju preduzeće za naplatu, logistiku i rukovođenje javnim prevozom i za upravljanje parkovima.

Sindikalni predstavnici javnih komunalnih preduzeća su, kako su naveli, bili prinuđeni da organizuju protest, s obzirom da gradonačelnik Aleksandar Šapić nije hteo da ih primi na razgovor.

Poručili su da „niko ne može da odlučuje umesto njih” i najavili da je ovaj protest „samo početak“, da će, ukoliko ne budu usvojeni njihovi zahtevi, radikalizovati proteste sledeće nedelje, prvo obustavom rada pojedinih komunalnih preduzeća, a zatim i generalnim štrajkom.

Predsednik sindikata komunalaca Beograda i Srbije, Aleksandar Radojević naglasio je da su komunalci “pravi predstavnici građana Srbije”, jer su svaki dan sa njima u kontaktu, što je razlog više da gradonačelnik mora da priča sa njima.

Ne možemo da dozvolimo da Beograđani budu taoci jednog čoveka, istakao je Radojević.

Predsednik Sindikata GSP Beograd Zoran Antić je rekao da su prekršene četiri odredbe kolektivnog ugovora i da sindikat već tri meseca ne može da razgovara sa novim gradonačelnikom, zbog čega je pozvao predsednika Republike da “urazumi” Šapića, kako bi ponovo bio obnovljen socijalni dijalog, koji je, nakon sedam godina, prestao da postoji.

Antić je najavio početak pregovora za “značajno povećanje zarada u GSP”, kao I da će sindikat zahtevati da od 1. novembra vozači opet imaju petodnevnu radnu nedelju.

Antić se zahvalio centrali, Savezu samostalnih sindikata Srbije i njenom predsedniku Ljubisavu Orboviću na podršci i pomoći u organizovanju skupa, a aplauz su dobili i nekadašnji gradonačelnici Beograda, Siniša Mali i Zoran Radojčić.

U sindikate su, pred izbore, “svi dolazili i nudili razna obećanja”, a sada, kada su došli na vlast, neće da razgovaraju, rekao je predsednik Orbović, dodavši da ih građani nisu birali da se tako ponašaju.

“Vi, komunalci ste oni koji danonoćno rade, a funkcioneri u gradskim vlastima su uspešni samo ako vi dobro radite, bez vas su ništa. Vlast mora da objasni ono što nudi I da obrazloži da li je to dobro za sve”, zaključio je Orbović.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar