Belgijski sindikat transporta i Uber postigli su istorijski dogovor za hiljade vozača

Belgijski sindikat transporta UBT-FGTB i Uber najavljuju saradnju bez presedana – prvu u EU – koja ima za cilj poboljšanje uslova rada 2000 vozača za prevoz ljudi i 3000 vozača – dostavljača hrane, koji koriste aplikaciju Uber u Belgiji. Sporazum koji su dve strane potpisale krajem prošle nedelje vozačima će pružiti još veću zaštitu, jer se Uber i UBT-FGTB udružuju kako bi kroz socijalni dijalog poboljšali budućnost rada platforme.

Vozači će zadržati slobodu da rade ako, kada i gde žele, dok će imati mogućnost da ih UBT-FGTB zastupa. Zahvaljujući ovoj saradnji Sindikat transporta Belgije deluje kao moderan sindikat i štitiće interese svih vozača, bez obzira na njihov profesionalni status. Uber će prepoznati UBT-FGTB kao predstavnika svih vozača koji koriste Uber aplikaciju u Belgiji. Vozači će imati još jači glas unutar Ubera, jer će predstavnici sindikata u dijalogu sa menadžmentom Uber-a učestvovati u razvoju platforme.

Kao deo ovog istorijskog sporazuma, UBT-FGTB i Uber će zajedno raditi na brojnim ključnim pitanjima, uključujući:

Zastupanje: Predstavnici sindikata će dobiti namenski i vidljiv prostor u Uber centru gde će vozači moći da se obrate za pomoć u vezi sa svim pitanjima i time osigurati svoju zastupljenost. UBT-FGTB i menadžment Ubera sastajaće se kvartalno kako bi se uključili u socijalni dijalog, koji će se posebno fokusirati na povratne informacije i probleme sa kojima se vozači suočavaju.
Poboljšanje uslova rada: UBT-FGTB će sarađivati sa Uberom na suštinskim aspektima rada na platformi, uključujući radno iskustvo sa aplikacijom Uber, zdravlje i bezbednost vozača.

Proceduru žalbe: UBT-FGTB će zastupati vozače u postupku žalbe u slučaju gubitka pristupa Uber aplikaciji.

„Nakon istorijskog sporazuma sa Međunarodnom federacijom transportnih radnika (ITF), Uber je radikalno promenio svoj stav prema sindikatima. Zahvaljujući saradnji, pregovorima i socijalnom dijalogu, sada smo u mogućnosti da se fokusiramo na naš osnovni posao: poboljšanje uslova rada svih vozača. Ovaj dogovor pre nekoliko godina nikako nije bio moguć, pa pozivamo druge platforme da preduzmu korak u istom pravcu” – izjavio je Tom Peters zamenik saveznog sekretara za transport i logistiku u sindikatu.

Na drugoj strani, predstavnik Ubera naglašava da “sporazum za Uber unutar EU označava novo poglavlje o radu sa sindikatima i posvećenost predstavljanju vozača. Ovaj sporazum će koristiti hiljadama vozača koji koriste našu aplikaciju i ne bi bio moguć bez rukovodstva i progresivnog stava UBT-FGTB. Radujemo se saradnji sa njima na ovim važnim pitanjima.”

Sporazumu prethodi memorandum o razumevanju koji su u februaru potpisali Uber i Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF), čiji je član UBT-FGTB. Dogovoreno je pokretanje socijalnog dijaloga o uslovima rada vozača i dostavljača. Ova saradnja označila je prekretnicu i značajan napredak u odnosu između Ubera i sindikata.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar