Samostalni sindikat u Rudniku bakra: Ne tražimo povećanje plata, već zaštitu standarda zaposlenih

Pre godinu i po kada je bilo zaprećeno protestima za Vidovdan stavljen je van snage Pravilnik o radu Ziđina i napravljen je novi koji je bio identičan sa kolektivnim ugovorom u i to je funkcionisalo sve dok kompanija nije jednostrano prekinula važenje tog pravilnika i napravila novi koji je praktično umanjio nivo prava zaposlenih uredjen prethodnim pravilnikom.
To za Danas kaže predsednik Samostalnog sindikata Rudnika bakra Majdanpek, Goran Antić, objašnjavajući razloge najavljenog protesta zaposlenih u Ziđinu u Boru i Majdanpeku.
Svih devet sindikata u Ziđinu, i reprezentativni i oni koji to nisu, ujedinjeni su u stavu da novi Pravilnik o radu donet 15. decembra, a čija primena treba da počne 23. decembra, smanjuje prava radnika.
Počev od načina obračuna zarade – cena rada ostala bi na 177 dinara po satu i ne bi se više menjala u zavisnosti od najniže utvrđene na republičkom nivou, a povećanje bi se obračunavalo linearno za sve zaposlene, preko smanjenja broja dana godišnjeg odmora, ukidanja pojedinih naknada invalidima rada do odredbi vezanih za jubilarne nagrade.
“Imali smo na stolu prilikom razgovora nekih 18 tačaka koje oni žele da promene, ali mi nismo pristali na to. Sve se vrti oko onoga što treba da se plati. Kao i prošli put hoće da promene način obračuna zarade, smanje godišnji odmor, fiksni iznos za rođenje deteta, fiksni iznos za regres, za topli obrok, dakle po svim stavkama gde je u pitanju novac , što je vrlo nepovoljno za nas”, objašnjava Antić.
Prema njegovim rečima, kompanija nudi povećanje zarada ne u skladu sa odlukom države da cena rada i bude povećana za 14,3 odsto, već linerano povećanje od 5.000 dinara koje ne ulazi u cenu rada, koja ostaje 177 dinara po satu.
“U prevodu osnovna zarada biće zamrznuta. Mnogo je nepovoljnije u odnosu na ono što smo imali i sindikati su složni svi da to ne prihvatimo”, kaže Antić.
Naš sagovornik dodaje i da je do sada održano više zborova u Mpeku, kao i u Boru ida sindikati imaju podršku zaposlenih da istraju u zahtevima.
“Mi ne tražimo povećanje zarada, tražimo usklađivanje cene rada po satu u skladu sa odlukom socijalno ekonomskog saveta. S obzirom na postojeća i najavljena poskupljenja, ovim će se još više urušiti standard zaposlenih. Mi ne možemo da prihvatimo tih 5.000 dinara jer ni povećanje od 14,3 odsto ne prati poskupljenja, a kamoli 5.000 dinara. A i tu je ostalo mnogo toga nedorečnenog – 5.000 dinara za koliko radnih sati. Linerano nije prihvatljivo jer i povećanje plata i penzija ide procentualno, linerano ide samo kao jednokratna pomoć”, smatra predsednik Samostalnog sindikata Rudnika bakra Majdanpek.
On podseća i na činjenicu da je tokom prošlogodišnjih pregovora sa kompanijom Ziđin i ministarstvima rudarstva, rada i privrede, takođe vezanih za Pravilnik o radu, potpisano da niko nema mogućnost da jednostrano promeni bilo koju tačku ili odredbu pravilnika, a kompanija je to učinila.
Zato su o svemu obaveštena ministarstva i Ambasada Kine i sada se očekuju reakcije nadležnih.
“Čekamo reakciju i države jer i ona ima udela u kompaniji i u obavezi je da rešava probleme svojih građana. Nadamo da se možda i ne dođe do najavljenog protesta što bi bilo najbolje za obe strane i da kao i prošli put, na insistiranje države to bude vraćeno u prvobitno stanje, kao i da se nastave pregovori i da se kolektivni ugovor potpiše nakon objavljivanja profita odnosno poslovnih rezultata u 2022. godini”, priča Antić.
Ako reakcija ne bude, zaposleni u Ziđinu okupiće se u utorak, 27. decembra pred zgradom direkcije Ziđina u Boru.
Majdanpečani će se, kako navodi naš sagovornik, pridružiti protestu u Boru, a i u Majdanpeku će biti organizovan neki vid iskazivanja nezadovoljstva.
“Nemamo kud, nego da protestima tražimo svoja prava i ono što nam pripada. Ne želimo da odmah idemo na neke radikalnije mere, jer nama nije cilj da urušimo i ugrozimo proizvodnju. Drago nam je da se kompanija razvija, ali ako imaš profit dve milijarde to treba da osete i radnici čijim angažovanjem je kompanija ostvarila toliki profit. Ako su društveno odgovorni neka se u ovoj situaciji odreknu dela te dobiti i malo obrate pažnju na standard svojih zaposlenih. Kompanija iz godine u godinu ide napred, ide na gore, a da zaposleni idu dole – to je neprihvatljivo za nas”, naglašava Goran Antić.
“Paradoks je da kompanija koja je po profitu druga u Srbiji umesto da poveća zarade, mi se borimo da sačuvamo prava koja smo imali Kolektivnim ugovorom pre dolaska Ziđina”, kaže za Danas predsednik Samostalnih sindikata za opštine Majdanpek, Negotin i Kladovo Dejan Matejević.
Podsećamo da su prošlogodišnji pregovori o novom kolektivnom ugovoru za zaposlene u kompaniji Ziđin završeni bez uspeha i da je pred Vidovdan prošle godine u Ministarstvu rudarstva i energetike postignut sporazum sa poslovodstvom kompanije.
Tada se kompanija obavezala da stavi van snage Pravilnik o radu koji je donela 23. juna i donese novi koji će biti identičan tekstu starog kolektivnog ugovora iz 2018. koji je važio do 21. juna.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar