Samo opozicioni poslanici se odazvali pozivu oružara

Trojica od sedam narodnih poslanika iz Кragujevca, ispred koalicije Moramo, odazvali su se pozivu na zajednički sastanak sa predstavnicima Samostalnog sindikata fabrike „Zastava oružje“, koji je organizovao štrajk upozorenja zbog odbijanja Nadzornog odbora da se postavi generalni direktor fabrike, što negativno utiče na poslovanje i situaciju u fabrici.

U sindikatu navode da su im se javili i dvoje poslanika sa liste vladajuće koalicije, koji su bili sprečeni da prisustvuju razgovoru.

Prema rečima Dragana Ilića, predsednika Sindikalne organizacije Zastava oružje, ukupan dug Zastava oružja je 21 milijardu dinara, što je za 4,5 milijardi više od vrednosti kapitala fabrike.

On je podvukao da polovinu duga čine kamate, a drugu polovinu dugovanja koja svakodnevno rastu. Ilić je istakao da je Zastava oružje 2015. godine dugovalo 12 milijardi dinara i da je za osam godina dug gotovo udvostručen.

On dodaje da je dodatna otežavajuća okolnost i to što je fabrika već 20 dana bez generalnog direktora, jer ga Nadzorni odbor nije postavio, što je kršenje zakona. Umesto njega, NO je 6. januara imenovao statutarnog predstavnika, koji prema rečima sindikalaca nema ovlašćenja generalnog direktora.

Štrajkači tvrde da posle svih apela i dalje nema odgovora od države koja je većinski vlasnik.

“Situacija je sve teža, vidimo da sve više tonemo i ne znamo kako će se u budućnosti isplaćivati zarade. Ovo je bio neki poslednji momenat da pokrenemo sve mehanizme otpore, s obzirom na to da nismo uspeli da uspostavimo komunikaciju ni sa Ministarstvom odbrane ni sa Vladom Republike Srbije”, rekao je Ilić.

Poslanici su konstatovali da je situacija u fabrici alarmantna, obećavši da će u skladu sa svojim nadležnostima preduzeti niz mera i pokušati da utiču na nadležne državne organe kako bi se problemi rešili.

Sindikalci su najavili i mogućnost radikalizacije protesta, odnosno organizaciju uličnih protesta naredne nedelje, ukoliko država ne počne da rešava probleme.

Izvor:Ritam grada

Related Articles

Responses

Ostavite komentar