Potpisan kolektivni ugovor za zaposlene u kompaniji Ziđin

Rukovodstvo Srbija Ziđin Koper i predstavnici reprezentativnih sindikata te kineske kompanije potpisali su, nakon dugog pregovaranja I nekoliko protesta, kolektivni ugovor kojim su ostala ista prava radnika koja su imali po prethodnom kolektivnom ugovoru.
Duže od godinu i po dana trajali su pregovori reprezentativnih sindikata i poslovodstva kompanije Srbija Ziđin Koper. U tom periodu su doneta dva pravilnika o radu, održano nekoliko protesta zaposlenih u Majdanpeku i Boru, u pregovaranje se uključila resorna ministarstva, da bi novi kolektivni ugovor konačno bio potpisan 8. februara.
Primenjivaće se od ovog meseca i prava radnika, koja su imali po prethodnom kolektivnom ugovoru, ostala su nepromenjena.
Kamen spoticanja između sindikata i poslovodstva bila je prevashodno cena rada. Sindikati nisu prihvatili linearno povećanje od 5.000 dinara koje nije ulazilo u osnovnu zaradu, a pregovori su završeni sa cenom radnog sata koja je sa 177 povećana na 192 dinara.
Takođe, povećanje zarada radnika sa nižim koeficijentom biće veće od 15 odsto, a za one sa višim koeficijentom procenat povećanja biće niži.
Potpisivanju kolektivnog ugovora prisustvovao je I ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Nikola Selaković.
Komеntarišući potpisani kolеktivni ugovor, ministar jе ukazao da jе njim prеdviđеno i višе nеgo što to sam Zakon o radu propisujе, što ukazujе da su obе stranе dobro radilе svoj posao, i da jе do njеga došlo putеm razgovora i prеgovora, objavljeno je na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar