Zaustavimo Francusku – poručuju sindikati

Ovo je ključna nedelja za penzijsku reformu u Francuskoj. Dok su u toku debate o kontroverznom tekstu u Senatu, francuski sindikati potvrđuju odlučnost da zaustave Francusku 7. marta, pozivajući radnike da masovno učestvuju u demonstracijama i da ne prihvate reformu koju im nameće vlada, po kojoj bi radili i duže i više.
Očekuje se i masovna podrška radnika, penzionera, studenata i svih drugih građana, jer je prema istraživanjima 65 odsto stanovništva protiv ove reforme.
Francuske vlasti predviđaju da će oko milion i po ljudi danas biti na ulicama, a organizatori generalnog štrajka računaju da će taj broj biti utrostručen. Ovo će biti najveći protest u novijoj istoriji Francuske, zemlja će biti paralisana jer će protest trajati do daljnjeg…
Već juče su počele prve blokade, pa su studenti organizovali blokadu nekih univerziteta. Počela je i blokada puteva. Prevoznici robe su se pridružili protestu.
Ostaje da se vidi da li će ovaj protest imati posledice po vlast koja je odbila bilo kakav dijalog o podizanju starosne granice za odlazak u penziju na 64 godine.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar