Otpustili 40 radnika Aerodrom keteringa, zaposlili 65 stranaca

Tačno 40 ljudi proglašeno je za tehnološki višak u preduzeću Aerodrom ketering Surčin.

Oni su 20. marta potpisali rešenja kojim odlaze na tržište rada. Da su otpušteni saznali su, kažu, 17. marta. Telefonom su pozivani uveče, posle radnog dana sa porukom da su tehnološki višak i da – pročitaju mejl.

Većini ovih radnika zajedničko je to što su podržali štrajk s kraja 2022, kojim su od poslodavca zahtevali samo da – poštuje zakon i uplati zaostale doprinose i overi im zdravstvene knjižice. Dok je s njima potpisivano rešenje o prestanku radnog odnosa, u Aerodrom keteringu već su počeli da rade novi radnici – više od 60 stranaca dovedenih iz Azije.

Otpremnine koje su dobili su – simbolične. Našoj sagovornici, koja je u ovoj firmi nad kojom su se menjali vlasnici radila duže od dve decenije, na račun je „legla“ – svega plata i po.

Otpušteni su šef kuhinje, nekoliko kuvara, šefovi smena i pomoćni radnici. Među njima je, kažu, i bračni par – muž i žena koji su istovremeno ostali bez posla.

Ostalo ih je u Keteringu još više od desetak koji su podržali štrajk. Ali je, prema navodima radnika sa kojima smo razgovarali – i njihovo položaj neizvestan.

„Čim obuče nove radnike kako se pakuju kolica za avijaciju – i njima sledi pozdrav sa firmom“, kažu radnici i dodaju da je “sramotno da koriste strance koje manje plaćaju da bi oterali naše ljude sa posla“.

Povodom otpuštanja 40 radnika zbog proglašenja „tehnološkim viškom“ oglasio se i Samostalni sindikat ugostiteljstva i turizma Srbije.

„Ovakvo postupanje poslodavca znači da će četrdeset radničkih porodica u Srbiji ostati bez sredstava za život, iako su ovi radnici savesno obavljali svoj posao. Od 40 radnika kojima će biti uručen otkaz, 29 radnika učestvovalo je u formiranju privremenog štrajkačkog odbora pre šest meseci. Ovo predstavlja većinu radnika koji su tada svojim potpisom podržali odluku o štrajku. Radnici i sindikat u Aerodrom keteringu ovakvo postupanje vide kao direktni napad na radničko organizovanje na beogradskom aerodromu. Jasan je pokušaj poslodavca da slomi kapacitet radnika da organizuju sindikalne akcije na radnom mestu i da se suprotstave potpunoj samovolji uprave u nesavesnom poslovanju i kršenju prava zaposlenih“, navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata.

„Aerodrom ketering jedini je licencirani snabdevač u restriktivnoj zoni beogradskog aerodroma, a obim rada samog aerodroma proširuje se iz meseca u mesec. Uprava Aerodrom keteringa, međutim, počela je tokom nedelje da u posao uvodi radnike iz inostranstva, iz zemlje Jugoistočne Azije, a očekuje se da svih 40 radnika bude zamenjeno upravo strancima. Podsećamo, strani radnici najčešće su angažovani po zakonu o strancima, nisu zaštićeni zakonom o radu i nemaju prava na sindikalno organizovanje. Naša osnovana sumnja je da su radnici koji su podržali štrajk pre šest meseci, a nisu juče dobili otkaz, zadržani samo privremeno kako bi nove, strane radnike uveli u posao, sa idejom da i oni budu zamenjeni“, navodi sindikat.

Uprkos tome, pitanje je, ukazuje sindikat, da li će ove promene biti izvedene na način da ne ugroze proizvodni proces.

„Posebno je opasno to što je otpušten kako glavni šef kuhinje, tako i šefovi smena, bez adekvatne zamene. Konačno, postoje indicije da će stranci biti zaposleni preko nove firme, čime se takođe nastavlja praksa neprekidnog kreiranja novih pravnih lica – koja će, uzgred budi rečeno, sada dobro doći poslodavcu da otpuštenim radnicima isplati minimalne otpreminne, iako neki od njih decenijama rade na istom poslu pripreme hrane za beogradski aerodrom“, konstatuje sindikat.

U saopštenju se podseća da je štrajk pre šest meseci organizovan jer Aerodrom ketering skoro godinu dana nije uplaćivao doprinose, to jest socijalno i zdravstveno osiguranje radnicima, usled čega stotinu radnika i čitave njihove porodice tri meseca nisu mogli da produže svoje knjižice.

„Uz intervenciju države, poslodavac je uspeo da reši problem zdravstvenih knjižica, ali radnici i do danas ne znaju da li su im svi doprinosi uplaćeni. Ovaj štrajk bio je organizovan uz poštovanje svih propisa Srbije, uključujući i pismeno izjašnjavanje više od polovine zaposlenih, što je sada upravo osnov za odmazdu”.

“Takođe, podsećamo da je sindikat pod stalnim progonom u ovoj kompaniji: u vreme štrajka, predsednik sindikata bio je udaljen sa posla, što je i razlog zašto sindikat nije direktno organizovao obustavu rada, dok je kasnije, po odluci inspekcije rada vraćen na posao, ali je raspoređen na rad od kuće, čime mu je i dalje onemogućena komunikacija sa kolegama u pogonu”.

„Od države i nadležnih organa očekujemo da zaštiti radnike Aerodrom keteringa, ali i sve radnike koji su građani Republike Srbije. Podsećamo da je sindikalno organizovanje zaštićeno kako Ustavom Republike Srbije, tako i međunarodnim konvencijama koje su obavezujuće za našu državu. Otkazi po osnovu tehnološkog viška ne smeju da budu zloupotrebljeni na ovakav način, tako da spiraju odgovornost poslodavca da obrazloži otkaz ugovora o radu i ukida pravo na sindikalno organizovanje“, navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata ugostiteljstva i turizma Srbije.

Izvor:N1

Related Articles

Responses

Ostavite komentar