Sindikat Vojvodine:Ulaganje u zaštitu na radu nije trošak poslodavcu

Savez samostalnih sindikata Vojvodine je, uoči Međunarodnog dana bezbednosti i zdravlja na radu i donošenja novog zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, organizovao okrugli sto “Za bezbedna radna mesta”.

Ekonomske i društvene promene i usklađivanje standarda sa onima u Evropskoj uniji razlozi su koji se navode za donošenje novog zakona, koji bi trebalo značajno da popravi sliku u toj oblasti.

Postojeći zakon nije menjan 18 godina, a novi će inspektorima dati veća ovlašćenja za zabranu rada na gradilištima koja, inače, beleže najveći broj povreda.

Sindikalci traže više inspektora, češće kontrole, kao i da njihov predstavnik može da uđe na gradilište i ukaže na nepravilnosti.

“Pravi razlog nezadovoljstva sindikata je njegovo neprimenjivanje, odnosno, izlazak u susret poslodavcima koji smatraju troškom ulaganje u sredstva zaštite na radu za zaposlene, a ne kao ulaganje u bezbedan rad život i zdravlje svog zaposlenog”, rekao je predsednik SSS Vojvodine Goran Milić.

Predsednik Sindikata zaposlenih u građevinarstvu i IGM Srbije Saša Torlaković napominje da nije prošla ideja da sva preduzeća od 50 i više zaposlenih imaju obaveznost formiranja odbora za bezbednost i zdravlje na radu.

Predlaže se i povećanje kazne za poslodavce sa milion na dva miliona dinara, ali sindikalci tvrde da to ne menja sliku, jer sudovi nesavesnim poslodavcima izriču minimalne kazne. Zabrinuti su i da malobrojni inspektori rada sa dolaskom velikog broja stranih radnika neće moći da kontrolišu primenu bezbednosnih mera.

Kada se govori o bezbednosti na radu u 2022. godini bilo je 56 smrtnih ishoda.

“Utisak je da ovaj novi zakon koji je u pripremi i skupštinskoj proceduri donosi značajna poboljšanja na tom polju, posebno vezano za odgovornost i poslodavaca i zaposlenih, što je novina definitivno odgovornost inspektorata i odgovornost inženjera za zaštitu na radu”, kaže Aleksandar Borković, pomoćnik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam.

U inspekciji rada kažu da imaju dovoljno inspektora na terenu i da će imati pomoć u primeni ovog zakona.

“Kada je u pitanju zapošljavanje stranaca, veliku logistiku i pomoć pružaće nam MUP Republike Srbije. Oni imaju jače kapacitete u smislu brojnosti, tako da ćemo se mi vrlo brzo konsolidovati na koji način ćemo biti efikasni u toj kontroli. Pored toga, kada govorimo o zapošljavanju stranaca, Nacionalna služba za zapošljavanje je izuzetan resurs, mi sa njom sarađujemo, imaćemo sve informacije vrlo brzo. Elektronski smo povezani, informacije će teći, ja mislim da ćemo mi apsolutno moći da podržimo i ovaj zakon”, ističe Ljiljana Stojšić, načelnica odeljenja Inspekcije rada, Novi Sad.

“Nama je glavni cilj da zadržimo naše zaposlene, da ulažemo u njih i na kraju da dobijemo profit koji ćemo zajedno s njima podeliti”, istakao je predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Vladimir Lalošević.

Iskustva razvijenih zemalja pokazuju da su poslodavci počeli da brinu o bezbednosti na radu tek sa uvođenjem Fonda za osiguranje od povreda na radu, koji obavezuje poslodavce da plate visoke odštete radnicima i za najmanje povrede na poslu.

Kod nas takvo zakonsko rešenje ne postoji.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar