Linč:Ako zajedno radimo – možemo promeniti stvari

Ako zajedno radimo – možemo promeniti stvari, izjavila je generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata (EKS) Ester Linč.
U video poruci, prikazanoj na Svečanoj akademiji Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), održanoj danas povodom 120 godina postojanja Saveza, Linč je rekla da EKS podržava borbu Saveza, da je uz njega “na svakom koraku” i da će “vaš uspeh biti i naš uspeh”.
“U ime 100 članica koji predstavljaju više od 45 miliona radnika širom Evrope, tople čestitke SSSS na ovom važnom događaju u vašoj istoriji, 120 godina postojanja”.
“Znam koliko su jubileji važni, to su trenuci za razmišljanje, vreme da se pogleda unazad u naučene lekcije i da se pogleda unapred ka budućnosti sa nadom i odlučnošću da našu misiju sprovedemo”, naglasila je ona.
Linč je podsetila da I EKS proslavlja svoju 50. godišnjicu ove godine, te da se oba jubileja obeležavaju u vremenu kada se Evropa suočava sa velikim teškoćama.
“Izašli smo iz pandemije samo da bismo se suočili sa drugim krizama: rat u Ukrajini, visoka inflacija i cene osnovnih usluga, kao što su stanarina i hrana, a troškovi života pritiskaju sve radnike, naročito one najugroženije”.
“Kolege, pridružujemo vam se u vašoj borbi kako radnike kriza ne bi uništila i kako bi sindikati ustali i obezbedili pravedne zarade i pravedne uslove zapošljavanja. Iz ovog razloga radimo, isto kao vi, kako bismo obezbedili socijalni dijalog, žestoko se borimo da obezbedimo postojanje istinskog socijalnog dijaloga u svakoj evropskoj državi, na nacionalnom i regionalnom nivou”.
Prema njenim rečima, socijalni dijalog, diskusije sa sindikatima o rešenjima i kako ih primeniti, jedini su način da se osigura pravedan i održiv oporavak, naročito kada mnoge kompanije prave ogromne profite, koji bi morali da se podele sa radnicima.
“Mi vam se pridružujemo u borbi da svaki radnik ima dostojanstvenu zaradu od koje može da živi i dostojanstvenu penziju. Da bez obzira na prirodu posla radnici nisu na prekarnim mestima, već su zaštićeni prikladnim sistemom socijalnog osiguranja. Kolektivno pregovaranje je ovde ključno. Zbog toga je jako važan posao koji obavlja SSSS kako bi obezbedio pravo na udruživanje, poštovanje kolektivnog ugovora od strane svih poslodavaca”.
Da se obezbedi da tranzicija ka digitalnoj i zelenoj ekonomiji bude pravedna za sve radnike, dodala je Linč.
« Moramo težiti ka Evropi koja je dostojna mlade generacije, pa mi je zadovoljstvo što vidim da u Srbiji SSSS radi na tome da promeni stvari, naročito u svetu rada mladih ljudi”, zaključila je Ester Linč.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar