Izabel Šuman:Članstvo Srbije u EU bi ojačalo radnička prava u Srbiji

Članstvo Srbije u Evropskoj uniji bi ojačalo Evropu, čime bi se ojačala i radnička prava i borba protiv socijalnog dampinga u vašoj zemlji, izjavila je u Beogradu savezna sekretarka Evropske konfederacije sindikata (EKS) Izabel Šuman.

Šuman je, u intervjuu za sajt Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), rekla da će, kada se Srbija konačno bude pridružila evropskoj porodici, to pomoći da sindikati ispregovaraju više zarade i bolje uslove rada, kao i da će to uticati na socijalni damping, koji predstavlja “derogaciju radničkih prava”.

Gostujući na Svečanoj akademiji SSSS, održanoj povodom 120 godina postojanja Saveza, ona je članovima i kolegama čestitala veliki jubilej, a radnicima Srbije poručila da se pridruže sindikatima i tako ih ojačaju.

I najveća evropska organizacija, koja okuplja 45 miliona članova i čiji je SSSS ravnopravni član od 2014. godine, ove godine slavi veliki jubilej – 50 godina postojanja.

“Za proteklih pola veka, EKS je dao veliki doprinos solidarnosti i jedinstvenosti sindikalnog pokreta u Evropi. U tom procesu, postigli smo značajne rezultate u zaštiti radnika, omasovljenju i osnaživanju sindikata”, naglasila je savezna sekretarka.

Kao osnovne instrumente, koje je EKS koristio u toj borbi, Šuman je na prvom mestu istakla kolektivno pregovaranje i pravo na štrajk, a zatim poboljšanje i jačanje pojedinačnih i kolektivnih prava i primene demokratije na radnom mestu.

Na pitanje da li sindikati danas biju iste bitke kao početkom 20. veka, Izabel Šuman je rekla da je osnova borbe ostala ista – zaštita radnika.

“Ali smo se prilagodili i razvoju društva i političkim okolnostima u svetu, pa smo u tu borbu sada uključili i radnike migrante. Takođe smo se adaptirali novim radnim mestima, pa sada organizujemo i radnike na platformama”.

Sindikati se, prema njenim rečima, prilagođavaju trenutnoj situaciji i moraju ići u susret promenama.

“Zato mogu slobodno reći da smo mi, sindikati za 21. vek”, istakla je Šuman.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar