Sindikat u Guglu se protivi nalogu da se zaposleni vrate u kancelarije

Zaposleni u Guglu se protive nalogu tog tehnološkog giganta da dolaze u kancelariju barem tri dana nedeljno.

„Profesionalizam je preko noći zanemaren u korist neodređene prakse praćenja prisustva koja je u vezi sa evaluacijom učinka,“ rekao je Kris Šmit, softverski inženjer u Guglu, prilikom davanja izjave Sindikata kompanije Alfabet (konglomerat koji poseduje Gugl), koji zastupa zaposlene u Guglu i one koji rade pod ugovorom.

Sindikat je poslao mejl zaposlenima u kome je navedeno da kompanija očekuje od većine zaposlenih da redovno dolaze u kancelariju.

„Prisustvo će od sada biti faktor u pregledu učinka zaposlenih,“ rekla je Ćikonijeva, šef ljudskih resursa u Guglu, a timovi će početi da šalju podsetnike radnicima koji su konstantno odsutni iz kancelarija – izuzev u slučaju posebnih okolnosti, kao što je prošlonedeljno upozorenje zbog lošeg kvaliteta vazduha u Kanadi i na istočnoj obali SAD.

Ćikonijeva je dodala da će se novi zahtevi za rad na daljinu razmatrati samo u izuzetnim slučajevima.

Gugl je u aprilu prošle godine planirao da zaposlene vrati u kancelarije tri dana nedeljno dok je tokom pandemije 2021. kompanija rekla da će oko 20% zaposlenih moći da rade od kuće puno radno vreme.

„Naš hibridni pristup je osmišljen kako bi uskladio rad u kancelariji sa beneficijama rada od kuće u jednom delu nedelje,“ rekao je u izjavi Rajan Lamont, portparol Gugla.

„Već je prošlo više od godinu dana kako radimo na ovaj način i formalno integrišemo ovaj pristup u politiku radnih mesta.“

Šmit, softverski inženjer u Guglu, rekao je da politika povratka u kancelarije, koja se na sve odnosi, ignoriše životne okolnosti radnika.

„Zaslužujemo da se naš glas čuje u oblikovanju jasnih, transparentnih i pravednih uslova rada za sve nas,“ rekao je Šmit.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar