Sindikat obrazovanja pisao Vučiću i Brnabić: Štrajk ukoliko nastavite da ignorišete naše zahteve

Nova školska godina će početi štrajkom ukoliko ne budu održani hitni pregovori o zahtevima Sindikata obrazovanja Srbije (SOS).

To je u dopisu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici vlade Ani Brnabić i v. d. ministra prosvete Đorđu Milićeviću poručila predsednica Sindikata Valentina Ilić.
Ilić je navela da je prošlo mesec dana od dostavljene Odluke Republičkog odbora SOS sa zahtevima i najavom štrajka i dva meseca od upućenih konkretnih mera u cilju stvaranja bezbednih uslova za rad u školama i prevencije nasilja, a koji su ignorisani.

“Ne samo da nije održan ni jedan sastanak sa reprezentativnim sindikatima, već se nastavilo sa praksom ignorisanja socijalnog dijaloga, donošenjem odluke o ranijem prekidu školske godine, koja je poremetila celokupan obrazovni proces u školama”, konstatovala je Ilić.

Ona je ocenila da najavljena povećanja zarada od 5,5 odsto od septembarske plate i 10 odsto u decembru nisu dovoljna da se prosečna plata u prosveti dovede na nivo prosečne zarade u Srbiji.

“Naš zahtev je bio da se plate u prosveti povećaju za 30 odsto i zaključi Protokol o dinamici povećanja. Tražimo da se ispravi dugogodišnja nepravda prema prosvetnim radnicima i izjednači cena rada za sve delatnosti, tako što će se osnovica u visokom obrazovanju i studentskom standardu izjednačiti sa osnovicom u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i učeničkom standardu”, poručila je Ilić.

Ona je navela da loš materijalni položaj zaposlenih u prosveti rezultira potpunom nezainteresovanošću mladih za te profesije, što pokazuje broj studenata upisanih na fakultete koji obrazuju kadrove za prosvetna zanimanja, zbog čega uskoro neće biti dovoljno kvalifikovanih nastavnika u školama.
“Nakon tragedije u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’, svedoci smo činjenice da škole nisu bezbedna mesta za rad i da se moraju preduzeti mere kako bi se povratila sigurnost đaka i zaposlenih. Osim što je formiran Savet za borbu protiv vršnjačkog nasilja, nije doneta nijedna konkretna mera”, konstatovala je Ilić.

Prema njenim rečima, od decembra se najavljuje povećanje broja psihologa i pedagoga u školama, ali ništa konkretno nije učinjeno.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar