Podrška Saveza sindikata Austrije jačanju kapaciteta mladih u sindikatu

Jačanje liderskih kvaliteta mladih ambicioznih sindikalaca bio je cilj i ovogodišnje međunarodne sindikalne škole Austrije, koja je okupila mlade iz celog sveta, među kojima i predstavnicu Sekcije mladih Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Škola, koja je održana 2-12. jula u Beču, okupila je 16 žena iz 16 zemalja sa svih pet kontinenata, koji su, posle deset dana intenzivnog rada, razmene informacija i uspostavljanja novih kontakata među mladim sindikalcima širom sveta, zaključili da učešće na Akademiji daje hrabrost da rade zajedno kako bi svet učinili pravednijim i aktivnijim.

Uz podršku u učenju Kerol Bomont, sindikalku i bivšu generalnu sekretarku Sindikata Novog Zelanda, kao i Toda Brogana, direktora Međunarodne konfederacije sindikata (MKS) Akademije za globalno organizovanje, učesnici su zajedno radili na svojim nacionalnim akcionim planovima.

Na skupu je ukazano da je u mnogim zemljama, uključujući i takozvane „razvijene“ zemlje, prisutna visoka nezaposlenost mladih, nisko učešće mladih u sindikatima i nepoštovanje ili podrivanje radnih i ljudskih prava.

Naša Daniela Abazi, član Konferencije Sekcije mladih SSSSS, aktivno je učestvovala u radu Akademije i obuci za mlade sindikalne lidere.

Međunarodno odeljenje Saveza sindikata Austrije (OGB), u saradnji sa MKS i sufinansirano od Radničke komore, osnovalo je 2019. godine međunarodnu sindikalnu školu Austrije (ITUSA). Svakog leta sindikalni omladinski lideri iz celog sveta dolaze u Austriju na deset dana.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar