Mnogi u EU zbog troškova života ne razmašljaju o odmoru

Narastajuća kriza troškova života ovog leta ne jenjava i mnoge porodice se suočavaju sa do sada najvećim povećanjem troškova godišnjih odmora.

Cena paket aranžmana, koji treba da pruži kvalitetan odmor kod kuće ili u inostranstvu, porasla je između januara i maja za 12,4% širom EU. To je najveći rast troškova paket aranžmana od 1996. godine, od kada su počeli da se beleže.

Analiza podataka Eurostata od Evropske konfederacije sindikata (EKS) i Evropskog sindikalnog instituta (ETU) pokazala je da prosečna cena paket aranžmana od četiri ili više noćenja sada iznosi 2.967 evra – više od 600 evra u odnosu na 2018. godinu.

Ljudi u Estoniji, Francuskoj, Bugarskoj, Švedskoj i Češkoj pogođeni su najvećim povećanjem troškova paket aranžmana, sa porastom između 18% i 31%. Prosečna cena paket aranžmana veća je od mesečne plate za one koji zarađuju minimalnu platu u 15 država članica.

Prema poslednjim podacima Eurostata, oko 19,5% zaposlenih (38 miliona ljudi) ne može sebi da priušti nedelju dana odsustva od kuće. Najveći broj zaposlenih koji ne mogu da priušte odmor nalazi se u Rumuniji (43%), Grčkoj (37%), Mađarskoj (34%), Italiji (31%), Hrvatskoj (31%) i na Kipru (30%) .

Za one koji su primorani da ostanu kod kuće, troškovi rekreacije i kulturnih aktivnosti, uključujući posete bioskopu ili muzejima, takođe su porasli za rekordnih 6,5% – za trećinu više od rasta nominalnih plata. Mnogi će se takođe boriti sa dodatnim naporom da obezbede hranu deci tokom školskih raspusta, a novi podaci pokazuju da se sve veći broj građana EU muči da priušti odgovarajući obrok.

EKS poziva EU i vlade država članica da okončaju krizu troškova života tako što će nametnuti vanredne poreze na superprofit koji čini dve trećine inflacije i povratiti kupovnu moć radnika kroz pristojna povećanja plata.

„Godišnji odmor je važan za dobrobit radnika, ali rekordno povećanje cena znači da će milioni propustiti pauzu ovog leta. Kriza troškova života znači da će se mnogi zaposleni boriti samo da pravilno prehrane svoju decu tokom letnjih raspusta, a kamoli da razmišljaju o odmoru.

U međuvremenu, izvršni direktori koji su izazvali inflaciju koristeći nestašicu ponude kao izgovor da povećaju svoju profitnu maržu, će se sunčati u luksuznim odmaralištima. Ovo leto baca svetlo na duboku nejednakost koja postoji u našoj ekonomiji i društvu.

Lideri EU i lideri država članica moraju konačno da se pozabave pravim uzrokom ove krize nametanjem efektivnih poreza na višak profita koji podstiče inflaciju i jačanjem kolektivnog pregovaranja, kako bi se obezbedilo povećanje plata kao najbolji način da se povrati kupovna moć zaposlenih”, izjavila je Ester Linč, generalna sekretarka Evropske konfederacije sindikata.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar