Aktivnom ulogom u prevenciji i pravilnim korišćenjem opreme, zaposleni smanjuju rizik od povreda na radu

Aktivnom ulogom u prevenciji, kao i pravilnim korišćenjem opreme, alata i proizvoda sa kojima rade i rukuju, zaposleni mogu sprečiti povrede na radu, saopštio je Samostalni sindikat radnika energetike Srbije.

Iako odgovornost za održavanje bezbednosti zaposlenih prvenstveno snose poslodavci, kontrolišući rizike svoje delatnosti i obezbeđivanjem adekvatnih uslova za rad, učešće zaposlenih u pitanjima zdravlja i bezbednosti od ključnog je značaja.

Učestvujući u projektu “PARTECIPATIVE ENERGY – povećanje uključenosti zaposlenih u prevenciju i rešavanje konflikata tokom restruktuiranja energetskog sektora”, koji finansira Evropska unija, Samostalni sindikat radnika energetike Srbije upozorava da godišnje u zemljama Evropske unije na radu smrtno nastrada 5.600 ljudi, dok 160.000 ljudi umre od bolesti vezanih za radne aktivnosti.

Iako nesumnjivo postoje nezgode koje se ne mogu sprečiti, mnoge situacije koje dovode do smrti zaposlenog mogu se izbeći ukoliko se preduzmu mere za minimiziranje rizika na radnim mestima.

Zaposleni, koji svakodnevno obavlja svoj posao, ima bolje znanje o detaljima koji bi mogli da se doteraju da poboljšaju procese, zbog čega je njegov doprinos od vitalnog značaja za prevenciju rizika.

Studije su pokazale da radna mesta čiji zaposleni imaju aktivnu ulogu u prevenciji imaju niži nivo profesionalnih opasnosti.

Saradnja zaposlenih i kompanija može se videti kada zajedno razmenjuju informacije, nastoje da se pronađu najprikladnija rešenja za probleme, poštuju i uzimaju u obzir mišljenje svake strane, što im omogućava da zajedno donose odluke i unapred razgovaraju o problemima i pokušavaju da sprovode preventivne mere.

Saradnja zaposlenih može pomoći u sprečavanju opasnosti na radnom mestu tako što će zaposleni sugerisati bezbednosne tehnike. Osim što imaju odlične povratne informacije, njihovo prisustvo znači rano uključivanje u procese planiranja i bolje razumevanje problematike, zbog čega će svi biti motivisaniji da se pridržavaju adekvatnih mera bezbednosti.

Praćenjem preventivnih mera koje sprovode drugi, zaposleni treba da obavesti nadređene o njima ili predlože druge ukoliko one ne daju željene rezultate.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar