Minimalac već manji 100 evra od potrošačke korpe: Da li je moguć dogovor ili će opet Vlada da “preseče”

Pregovori o minimalnoj ceni rada počeli su u maju nakon inicijative sindikata za vanredno povećanje minimalca u ovoj godini koju su obrazložili porastom troškova života, ali su ubrzo prekinuti.

Novi pregovori bi trebalo da počnu početkom avgusta. Iako još nema zvanične inicijative za novi sastanak, iz Saveza samostalnih sindikata Srbije poručuju da ne odustaju od zahteva da se minimalac vanredno poveća u ovoj godini.

U Uniji poslodavaca Srbije, međutim, kažu da je Vlada već odbila vanredno povećanje minimalne cene rada u ovoj godini i da se novi sastanak predstavnika sindikata, poslodavaca i Vlade očekuje početkom avgusta i to povodom utvrđivanja minimalne cene rada za 2024. godinu.

U međuvremenu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će do kraja godine biti povećan minimalac i da će iznositi oko 400 evra.

Međutim, u jednačini oko minimalne zarade i dalje ima mnogo nepoznatih, a i neizvesno je da li će predstavnici SSSS učestvovati u pregovorima o minimalcu za 2024. dok se ne reši pitanje povećanja minimalca u ovoj godini.

U SSSS kažu da je njih stav potpuno jasan, navodeći da su pregovori krajem maja i početkom juna prekinuti jer predstavnici Vlade i Unije poslodavaca Srbije nisu želeli da pregovaraju o promeni minimalne zarade za ovu godinu.

Podsećaju da je to bila incijativa sindikata i prošle godine i početkom 2023. godine imajući u vidu, kako navode, izjave predstavnika Vlade da ukoliko se povećaju troškovi života, pogotovu hrane, može da se pregovara o izmeni minimalca za ovu godinu.

“Ne znam zašto se promenio taj stav da se ne pregovara, krajem maja i početkom juna ti razgovori su prekinuti. Minimalnu zaradu za ovu godinu je neophodno povećati jer ne može da ostane na oko 40.000 dinara, imajući u vidu da je poslednji objavljeni podatak za april da je minimalna potrošačka korpa iznosila više od 51.000 dinara. Ljudi koji primaju minimalac već su ovog trenutka i nekoliko meseci u zaostatku od 100 evra u odnosu na ono što primaju”, rekao je za Euronews Srbija Duško Vuković iz SSSS.

Povodom najave predsednika o povećanju minimalca na oko 400 evra, Vuković je naveo da bi predsednik tu odluku trebalo da prepusti predstavnicima sindikata, poslodavaca i Vlade.

“Ako ćemo da poštujemo Zakon o radu i kompletnu poroceduri, to treba da bude dogovor sindikata, poslodavaca i Vlade. Iznos oko 400 evra, a ne 400 evra je zaista na prvu loptu zaista nedovoljan, ako će 46.000 ili 47.000 dinara da bude minimalac za celu 2024. godinu, u startu je on niži od aprilske minimalne potrošačke korpe za 4.000 ili 5.000 dinara, ko zna sta će biti u decembru 2024. godne”, rekao je Vuković.

Prema njegovim rečima, sindikat sigurno neće prihvatiti tu cenu rada za sledeću godinu, a zahtevaće da se početkom avgusta pregovara sa Vladom i poslodavcima o izmeni mininamalne zarade za ovu godinu.

“Ukoliko ne budu želeli da razgovaraju o promeni minimalne zarade za ovu godinu, najverovatnije nećemo učestvovati u pregovorima za utvrđivanje minimalne zarade. Videćemo da li ćemo uspeti da argumentima promenimo stav i Vlade i poslodavaca i da se promeni minimalna zarada za ovu godinu. Ukoliko budemo to uspeli, onda ćemo pregovarati o minimalnoj ceni rada za sledeću godinu, ukoliko ne, zaista ne bi trebalo dalje da učestvujemo u nečemu što nisu pregovori već je na nekom drugom mestu odlučeno, a sada samo pravimo farsu od pregovora, pa se slažemo, ne slažemo”, rekao je Vuković.

Najavu predsednika Vuković je, kaže, shvatio u nepovoljnijem smislu da će minimalac biti povećan u 2024. iako, dodaje, minimalac može da se promeni i za ovu godinu i da važi od avgustovskih zarada s obzirom na to da se one isplaćuju u septembru.

I dok u Uniji poslodavaca Srbiji smatraju da povećanje minimalca ne može da bude veće od očekivanog privrednog rasta i inflacije, Vuković kaže da bi i revidiran minimalac za ovu godinu koji bi iznosio oko 400 evra, koji bi mogao da iznosi i 380 ili 390 evra, kao i 410 i 420 evra, ali da je on opet niži od aprilske minimalne potrošačke korpe.

“Mi smo na kraju jula, ne razumemo da Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine sa tolikim zakašnjenjem objavljuje podatke o minimalnoj i prosečnoj potrošačkoj korpi. Poslednji podaci su objavljeni za april, već početkom juna je moglo da se zna kolike su cene bile u maju i da već u junu znamo koji je iznos minimalne i prosečne potrošačke korpe, a početkom jula da znamo za jun. Mi sada baratamo sa minimalnom potrošačkom korpom iz aprila koja je preko 51.000 dinara. Ovo što je predloženo oko 46.000 ili 47.000 dinara, niže je za 4.000 ili 5.000 dinara od onoga što je sada minimalna potrošačka korpa, a ona je sigurno porasla i u maju i u junu i julu”, rekao je Vuković.

On je naveo da je 2023. počela sa 49.000 dinara minimalne potrošačke korpe, da je za prva četiri meseca porasla za 2.000 dinara, a da je sigurno da je isti taj iznos povećana u maju, junu i julu.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar