Zoom naredio zaposlenima da se vrate u kancelarije

Zoom, kompanija za komunikaciju preko videa, čije je ime tokom pandemije postalo sinonim rada na daljinu, naredila je svojim zaposlenima da se vrate u kancelarije.

Kompanija smatra da je strukturirani hibridni pristup najdelotvorniji i da oni koji žive do 80 km od kancelarije treba da dolaze u kancelariju barem dva puta nedeljno. Ovo je najskoriji pokušaj velike firme da zaustavi primenu fleksibilnog rada.

Kompanije „Amazon“ i „Dizni“ su među firmama koje su smanjile broj dana za rad na daljinu. Prema anketama, sprovedenim u SAD, radnici u nekoj meri i dalje računaju na mogućnost rada od kuće. Shodno istraživanju, koje su sproveli istraživači sa Univerziteta Stanford, tokom jula oko 12% radnika u SAD radilo je u potpunosti od kuće, dok je 29% njih bilo u mogućnosti da primeni hibridni način rada.

Nešto slično je zabeležio i Biro za statistiku Ujedinjenog Kraljevstva. Kako prethodno istraživanje tima sa Stanforda ukazuje, rad na daljinu je češći na engleskom govornom području, dok je takav rad mnogo ređi u Aziji i drugim delovima Evrope.

Globalno gledano, želja radnika za fleksibilnim načinom rada je mnogo veća od onoga što poslodavci smatraju optimalnim. Zoom je najavio da će nova politika biti uvedena u avgustu i septembru, u periodima koji će se razlikovati po zemljama.

Ova kompanija tvrdi da će nastaviti da zapošljava najtalentovanije radnike bez obzira na lokaciju. Krajem januara zaposleno je 8.400 ljudi od kojih je više od polovine u SAD.

Takođe, Zoom smatra da će nova politika omogućiti kompaniji da „bolje koristi svoju tehnologiju, nastavi da inovira i podrži klijente širom sveta. U septembru 2022. samo 1% radnika je redovno dolazilo u kancelarije, dok je 75% radilo na daljinu, a ostatak primenjivao hibridni način rada.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar