Bez dogovora oko korekcije minimalca za ovu godinu, vlada predložila povećanje za 2024. godinu

Na današnjem sastanku između pregovaračkih timova reprezentativnih sindikata, vlade i poslodavaca nije postignut dogovor oko minimalne cene rada.

Pregovori su prekinuti jer nije ispunjen zahtev sindikata da se prvo pregovara o korekciji minimalne zarade za ovu godinu, pa tek onda o novoj ceni „minimalca“ za 2024. godinu.

Predstavnici Ministarstva finansija su danas predložili da minimalna cena rada za 2024. godinu bude povećana za 17,8 odsto, odnosno da bude 47.154 dinara.

Oni su, takođe, predložili da se poslodavcima poveća neoporezivi deo zarade sa 21.000 na 25.000 dinara.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i danas su ponovili stav da se prvo pregovara o povećanju minimalne cene rada za ovu godinu, kao i da se “minimalac” izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Kada to bude učinjeno, što je bilo i obećanje ministra finansija, SSSS će početi pregovore oko povećanja minimalne zarade za iduću godinu.

Razrešenje ove situacije bi moglo da bude na kolegijumu Socijalnog ekonomskog saveta, zakazanom za utorak, 29. avgusta, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, na kojem bi trebalo da bude prisutan i ministar finansija Siniša Mali.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar