Bez dogovora o povećanju minimalca, odluka sledećeg četvrtka, vlada predlaže 47.154 dinara

Predstavnici reprezentativnih sindikata i poslodavaca se nisu saglasili oko povećanja minimalne cene rada na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES).
Odluka o iznosu minimalne cene rada u Srbiji za sledeću godinu biće doneta na sednici vlade 14. septembra, a predlog vlade je da se “minimalac” poveća za 17,8 odsto i iznosi 47.154 dinara, odnosno 401 evro, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.
Mali je nakon sednice SES-a rekao da će cena radnog sata od 1. janaura biti povećana sa 230 na 271 dinar i da će biti povećan neoporezivi deo zarade sa sadašnjih 21.712 na 25.000 dinara.
Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS „Nezavisnost“ u dosadašnjim pregovorima tražili su da se realizuje zaključak SES-a iz 2018. po kome bi vrednost minimalne potrošačke korpe trebalo da se izjednači sa vrednošću minimalne zarade, krajem 2021. godine, ali je zbog pandemije korona virusa ministar finansija tada rekao da se to odlaže do kraja 2023. godine.
Reprezentativni sindikati imaju jedinstven stav i predlagali su na pregovorima da se povećanje minimalne zarade poveća do iznosa minimalne potrošačke korpe, koja je u maju koštala 57.754 dinara, u „dva koraka“, od septembra ove godine za deset odsto, a od januara za 20 odsto.
Potpredsednik SSSS Goran Milić rekao je za Betu da je ministar finansija na sednici SES-a rekao da su parametri na osnovu kojih je Ministarstvo radilo analizu o povećanju minimalca „opravdani“.
„Mi smatramo da su naši zahtevi realni, jer je majska potrošačka korpa koštala skoro 52.000 dinara, a troškovi minimalne korpe znatno će porasti do januara sledeće godine“, rekao je Milić.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar