Civilne organizacije podržale zahteve sindikata za uvećanje minimalne zarade

Organizacije civilnog društva iz Srbije podržale su zahtev reprezentativnih sindikata da se, pored adekvatnog povećanja minimalne zarade za 2024. godinu, koriguje i visina ovogodišnjeg „minimalca“ koji bi omogućio dostojanstven život građana..

U tom cilju, više od dvadeset organizacija potpisalo je Deklaraciju o plati za život, koju su uputili Vladi Srbije, kako bi izrazili punu podršku zahtevima sindikata da se minimalna zarada od septembra ove godine uveća za 10%, a od januara 2024. godine dodatnih 20%.

U dopisu se zahteva od vlade da “ponovo sagleda situaciju i nađe način kako će popraviti greške izazvane lošim vođenjem naše države, čije posledice odavno nisu u stanju da snose najranjiviji slojevi stanovništva radeći za zaradu od koje je nemoguće preživeti jedan mesec”.

Minimum koji je moguće uraditi odmah jeste da legitimni zahtevi sindikata budu prihvaćeni, ali i da se napravi dugoročna strategija razvoja naše privrede i društva na način koji će ljudima obezbediti platu od koje može da se živi, navedeno je u dopisu.

(u prilogu tekst Deklaracije).
platazazivot.rs/pismo-vladi-republike-srbije-povodom-pregovora-o-minimalnoj-ceni-rada/?fbclid=IwAR1RuCWeQuLnbNwWKKRGTAr6AxqoycyJtVOTCvs6MJehdKVO1L-mGXm0fsw

Related Articles

Responses

Ostavite komentar