Protest prosvetnih radnika 26. septembra ispred Skupštine Srbije

Svi reprezentativni sindikata u prosveti će, u utorak, 26. septembra 2023. godine, u 12 sati, protestom ispred Skupštine Srbije, početi borbu za kvalitetno obrazovanje u Srbiji.
Članovi Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikata radnika u prosveti Srbije, okupiće se ispred parlamenta, nakon čega će biti organizovana protestna šetnja do Vlade Republike Srbije, gde će biti predati zahtevi i zatražen prijem predstavnika sindikata.
Sindikati pozivaju svoje kolege, ali i roditelje, celokupnu akademsku zajednicu i sve zainteresovane građane, da prisustvom na skupu, pod nazivom “Uvažen nastavnik – dostojanstvena Srbija”, uzmu učešće u ”borbi za kvalitetno obrazovanje i perspektivu naše dece u Srbiji”.
Sindikati ukazuju da socijalni dijalog već dugo ne postoji i da je protest rezultat niza neuspešnih pregovora i dopisa nadležnima u vezi problema u sistemu obrazovanja i plata zaposlenih.
Nadležni odbijaju ili potpuno ignorišu naše zahteve za izjednačavanjem prosečne plate zaposlenih u obrazovanju sa prosečnom platom zaposlenih u Republici Srbiji i rešavanje problema obimne administracije u školama.
Nastavnici i svi zaposleni u javnom obrazovnom sistemu sve manje obavljaju vaspitnu funkciju, a više administrativnu i formalnu. Vrši se diskriminacija u prosvetnom sistemu nad delom zaposlenih koji čine neodvojivu komponentu kvalitetnog obrazovanja u Srbiji, navode ovi sindikati.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar