Savez pruža punu podršku zahtevima Sindikata obrazovanja Srbije

Savez samostalnih sindikata Srbije pruža punu podršku opravdanim zahtevima Sindikata obrazovanja Srbije koji je, zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju i nedostatka socijalnog dijaloga, najavio protest za sutra, 26. septembra u Beogradu, ispred zgrade Skupštine Srbije.
Sindikat obrazovanja Srbije, zajedno sa ostalim reprezentativnim sindikatima u prosveti, organizuje protest i protestnu šenju, a ako njihovi zahtevi ne budu ispunjeni od 9. oktobra je planiran štrajk u školama sa skraćenim časovima na 30 minuta.
Sindikati traže da se početna plata nastavnika u osnovnim i srednjim školama sa sedmim stepenom stručne spreme izjednači sa prosekom zarada u Republicii, da se smanji obim školske administracije i da se poštuje ono što se dogovori u socijalnom dijalogu između sindikata i Ministarstva prosvete, odnosno Vlade Srbije.
Da su zahtevi sindikata opravdani, svedoči iz godine u godinu sve teži materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju. Prosečna plata u obrazovanju, sa povećanjem od 5,5 odsto, plus 10 odsto, neće dostići nivo prosečne zarade u Republici u 2024. godini, a u ovom trenutku je za 11,8 odsto niža od prosečne potrošačke korpe za jun 2023. godine.
(u prilogu kompletan prikaz materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju)

Related Articles

Responses

Ostavite komentar