Prosvetni radnici protestovali ispred Vlade Srbije

Članovi sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja predali su juče Vladi Srbije zahteve u kojima se traži da se zarade zaposlenih u obrazovanju izjednače sa prosečnom zaradom u Republici Srbiji i da se izradi strategija za povećanje plata u narednom periodu.

Na spisku zahteva je da se u skladu sa dogovorom sa Ministarstvom prosvete odmah poveća dodatak odeljenjskim starešinama i da se smanji pedagoška administracija u osnovnim i srednjim školama.

Članovi Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije prethodno su se okupili ispred Skupštine Srbije na protestu pod nazivom „Uvažen nastavnik, dostojanstvena Srbija“.

Učesnici protesta nosili su zastave sa sindikalnim obeležjima i transparente “ Budućnost obrazovanja počinje danas”, “Ni pravde, ni para”, “Ne odustajemo”, “Dosledno za prosvetu”…

Prosvetari su poručili da je početna plata nastavnika 12 odsto niža od proseka Republike.

O stanju u visokom obrazovanju govorila je Marina Milenković, predsednica Odbora delatnosti visokog obrazovanja Sindikata obrazovanja Srbije, koja je ocenila da su zaposleni diskriminisan jer u zakonu stoji da je delatnost visokog obrazovanja prioritet Republike Srbije, a u stvarnosti je osnovica za obračun plata na fakultetima niža nego u osnovnim i srednjim školama.

Ona je podsetila da nenastavno osoblje do petog stepena stručnosti nema ni minimalnu zaradu, pa fakulteti sami moraju da dotiraju iz sopstvenih prihoda da bi isplatili minimalac, a u isto vreme ih kažnjava budžetska inspekcija.

“Zaposleni na fakultetima nisu dobili povećanje plata od 5,5 odsto. Naš asistent sa doktoratom ima manju platu od republičkog proseka”, kazala je Milenković.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar