Ne smemo na bolovanje zbog straha od otkaza

Vlada Srbije je početkom oktobra zabranila izabranim lekarima da odobravaju doznake na period duži od mesec dana da bi sprečila zloupotrebe, ali se ispostavlja da naša zemlja spada u države čiji građani najmanje odlaze na bolovanja.
Kako je pokazalo istraživanje Eurostata i Bi-Bi-Sija, Srbija je na petom mestu evropskih zemalja gde se najmanje izostaje sa posla, iza Rumunije, Bugarske, Grčke i Poljske. Razlozi su strah od gubitka posla i odbijanje od plate.
Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije kaže da u Srbiji postoje strani investitori koji krše propise, zbog čega se dešavaju razne povrede na radnim mestima.
On priča da se nekim zaposlenima plata umanjuje za čak 40 odsto tokom bolovanja.
„Skoro smo imali nekoliko slučajeva da su radnici i umrli na radnom mestu, zato što im nije ukazana pomoć, odnosno nisu otišli na vreme na bolovanje“, kaže on za „Probudi se“ na TV Nova.
Kako kaže, materijalna strana je jedna od strana zbog kojih se radnici ne odlučuju na bolovanje.
„Nekad smo imali situaciju da blizu fabrika koje su radile i imale zaposlene, imali i medicinu rada i stručne ljude koji su se bavili tom problematikom. Jednom godišnje ili najmanje jednom u dve godine su radnici išli na preventivne preglede, gde su se ustanovljavale neke povrede ili neka profesionalna oboljenja. Ovog trenutka mi to nemamo, sve smo to izgubili“, kaže Mihajlović.
Ističe da je siguran da će za pet ili šest godina zaposleni biti u vrlo teškom stanju, što se tiče zdravstvene situacije.
„Bilo je situacija kada su zaposleni dobijali otkaz jer su bili na bolovanju, ali i da im se promeni radno mesto, stave se u nepovoljniji položaj nego što su bili pre odlaska na bolovanje, da trpe veliki mobing kada dođu sa bolovanja“, priča Mihajlović.
Zloupotreba ima i uvek će ih biti, kaže sagovornik TV Nove ali, kako kaže, postoji zakon i postoje mogućnost poslodavcima da provere svako bolovanje koje se dešava.
Odluka da izabrani lekar može da odobri samo do 30 dana bolovanja, u cilju sprečavanja zloupotreba, je šamar zdravstevnim radnicima, odnosno jedna loša poruka da im se ne veruje i da su korumpirani, ocenjuje Mihajlović.
„Ta mera neće imati nikakve pozitivne efekte na bolovanje i na zloupotrebu bolovanja“, priča Mihajlović za TV Nova.
nova.rs/emisije/ne-smemo-na-bolovanje-zbog-straha-od-otkaza-fabrike-uticu-na-lekare-da-ne-izdaju-medicinsko-odsustvo-zaposlenima/

Related Articles

Responses

Ostavite komentar