Ustavni sud da oceni odredbe Zakona o radu na sezonskim poslovima

Savez samostalnih sindikata Srbije podneo je Ustavnom sudu Republike Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredbi članova Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima.

Obrazlažući inicijativu, pravno-politički tim našeg sindikata ukazao je Ustavnom sudu da je primena Zakona od njegovog usvajanja do danas prouzokovala negativne tendencije i deformacije u društvu, posebno onima koj i su radno angažovani po ovom Zakonu.

Takođe, argumentovano je obrazloženo da pojam sezonskog radnika nema svoj oslonac i zaštitu u ratifikovanim konvencijama Međunarodne organizacije rada, direktivama EU, Ustavu, Zakonu o radu i drugim zakonima, što u praksi dovodi do zloupotreba poslodavaca kojima se krše osnovna ljudska i radna prava (posebno pravo na pisani ugovor i pravo na sindikalno organizovanje).

Sindikat očekuje da Sud donese odluku da sporne odredbe nisu u skladu sa Ustavom i Zakonom, kao i sa opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar