Paternalno odsustvo priprema očeve za roditeljstvo

Ukoliko se želi da se postigne veća rodna ravnopravnost, ne treba se fokusirati samo na učešće žena na radnom mestu, već i na ohrabrivanje više muškaraca da se aktivno uključe u roditeljstvo.

Jer, što više muškaraca bude imalo pristup paternalnom odsustvu i koristilo to pravo, u svetu će biti više očeva spremnih na očinstvo.

Prema istraživanju Univerziteta Harvard, vreme provedeno sa tek rođenim detetom je dobro za uspostavljanje veze sa bebom, njen razvoj i međusobni odnos roditelja. Međutim, za još jednu korist se saznalo zahvaljujući podacima iz istraživanja o paternalnom treningu mozga.

Na osnovu poređenja moždanog skenera 20 očeva iz Španije i 20 očeva iz Sjedinjenih Američkih Država, utvrđeno je da su Španci u velikoj prednosti jer su njihove analize pokazale veću promenu u delu mozga čiji je posao da pruži i održava pažnju, tj. oni su pokazali sposobnost da se brže i lakše prilagode promenama u iskustvu i okruženju.

Moguće objašnjenje ove razlike leži u tome što su Sjedinjene Američke Države jedna od sedam država bez plaćenog paternalnog odsustva. Ipak, trinaest država, uključujući Kaliforniju, ustanovilo je svoju politiku paternalnog odsustva tako da roditelji u Kaliforniji dobijaju do osam nedelja plaćenog odsustva (60% do 70% nedeljne zarade). U Španiji je situacija mnogo povoljnija jer očevi dobijaju 16 nedelja plaćenih u potpunosti, uz mogućnost da tokom prve tri godine uzmu neplaćeno odsustvo. Na radnom mestu uživaju punu zaštitu tokom prve godine. Bottom of Form

I prethodna istraživanja su iznedrila slične rezultate. Studija koja je 2018. sprovedena u Nemačkoj je pokazala da paternalno odsustvo ima dugoročne efekte na uključenost očeva u brigu o detetu i kućne poslove.

Pandemija je, takođe, odigrala ulogu jer su očevi postali mnogo posvećeniji deci i njihovim potrebama. Za neke, nema više povratka na stari način funkcionisanja jer su sada očevi ti koji zahtevaju fleksibilnije radno vreme i paternalno odustvo da bi provodili vreme sa decom.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar