VELIKE DEMONSTRACIJE EVROPSKIH SINDIKATA DANAS U BRISELU

Evropska konfederacija sindikata (EKS), zajedno sa belgijskim sindikalnim centralama, organizuje danas demonstracije protiv mera štednje u Evropi.
Radnici i njihovi sindikati iz cele Evrope ujediniće se u glavnom gradu Belgije, ispred Palate pravde, kako bi izrazili zabrinutost zbog najavljenih mera.
Današnji protest ujediniće hiljade radnika i njihovih predstavnika iz različitih industrijskih sektora kao izraz nezadovoljstva zbog pooštravanja Pakta za stabilnost i rast od strane Evropske komisije.
EKS, koja je pozvala na demonstracije, izračunala je da će trenutni nacrt predloga primorati 14 država članica da samo u narednoj godini smanje 45 milijardi evra iz svojih budžeta.
Pojedini ministri finansija zemalja EU, kao i poslanici Evropskog parlamenta, zalažu se za vraćanje Evrope strogim pravilima štednje, što bi primoralo vlade na drastična smanjenja potrošnje. Štednja znači više siromaštva, ljude koji ostaju bez krova nad glavom, a mnogi nemaju pristup ni zdravstvenoj zaštiti koja im je preko potrebna. Radnici ne žive na jahtama, umorni su od punjenja novčanika bogatih i zaslužuju pravedniji deo bogatstva koje stvaraju.
Evropski sindikati zahtevaju novi ekonomski i socijalni model koji radnike stavlja na prvo mesto. U peticiji, koja će biti dostavljena Evropskoj komisiji i poslata svim nacionalnim vladama gde god ima potpisnika, sindikati ne prihvataju povratak na štednju, niti javne subvencije bez socijalne uslovljenosti, već zahtevaju ulaganje u bolje plaćene, održive poslove obuhvaćene kolektivnim ugovorom i pravedniju ekonomiju za sve.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar