Talas nezadovoljstva potapa Evropu

Četiri meseca uoči izbora za Evropski parlament, čini se da je “more nikad nemirnije” ako je suditi po protestima <euractiv.mondo.rs/poljoprivreda/a6012/Da-li-se-moze-ocekivati-prelivanje-protesta-evropskih-farmera-i-na-srpsko-tlo.html> širom kontinenta. Poljoprivrednici, mašinovođe, zaposleni na aerodromima i radnici iz drugih sfera digli su glas i pobunili se protiv različitih mera koje države uvode – od subvencija za dizel, kraćih smena i boljih uslova za rad do generalno boljeg položaja radnika.

U Nemačkoj je u petak ujutro počeo štrajk u javnom prevozu u gotovo svih nemačkim saveznim zemljama. Istovremeno, od srede uveče traju štrajkovi sigurnosnog osoblja u aerodromima u Nemačkoj na koje je pozvao sindikat Verdi.

U najvećoj nemačkoj vazdušnoj luci, Frankfurtu, gotovo sve stoji. Kako je objavio operator aerodroma Fraport, u Frankfurtu nije moguće ukrcavanje. Zbog toga su brojni letovi otkazani.

Prema informacijama sindikata Verdi, štrajkom u javnom prevozu je pogođeno više od 130 komunalnih kompanija u oko 80 gradova i oko 40 okruga, kao i ukupno 90.000 zaposlenih.

Suočena sa rastućim protestima poljoprivrednika, Evropska komisija je predložila uvođenje zaštitnih mera za ograničavanje uvoza ukrajinske hrane. Mere su pokušaj da se ispune bar neki od zahteva evropskih farmera, koji od kraja 2023. protestuju širom Evrope.

Prva mera se odnosi na uvoz ukrajinskih proizvoda u EU, koji su oslobođeni carina i kvota od 2022. kako bi pomogli Ukrajini da prevaziđe trgovinske poteškoće izazvane agresijom Rusije.

Već od tri sata ujutro došlo je do značajnih ograničenja lokalnog javnog prevoza. Štrajkom upozorenja sindikat Verdi uveliko paralisan autobuski, podzemni i tramvajski saobraćaj u 15 saveznih zemalja.

Mašinovođe u Britaniji stupile su u četvorodnevni štrajk, saobraćaj će biti otežan
Britanski sindikat Aslef koji udružuje mašinovođe više železničkih kompanija pokrenuo je četvorodnevni štrajk koji će znatno otežati železnički saobraćaj u zemlji. Većina vozova na glavnoj trasi London-Edinburg danas neće saobraćati, a sutra će posebno teško biti pogođena linija od Londona do Glazgova, prenosi Gardijan.

Sindikat Aslef je upozorio da će nastaviti sa pozivima na štrajk sve dok ne dođe do pomaka u pregovorima o povećanju plata.

Nadležni su sindikatu ponudili povećanje plata od ukupno osam odsto, u paketu sa revidiranim uslovima rada, ali Aslef je ovu ponudu odbio kao “smešnu”. Neke britanske mašinovođe već pet godina nisu dobile povišicu uprkos tome što je zemlju pogodila visoka inflacija.

Poljoprivrednici su blokirali nekoliko graničnih prelaza između Belgije <euractiv.mondo.rs/poljoprivreda/a5928/Protest-poljoprivrednika-i-u-Belgiji-sa-slicnim-zahtevima-kao-i-u-ostalim-zemljama-Evrope.html> i Holandije, saopštili su u petak belgijski i holandski saobraćajni centri, u nastavku protesta zbog poreza, povećanja troškova, jeftinog uvoza i birokratije.

Granični prelaz u smera Antverpena, drugog po veličini belgijskog grada u kojem se nalazi i druga najveća evropska luka, jedan je od blokiranih prelaza, saopšteno je na mreži X.

Protesti su se raširili po celoj Evropi. Lokalni mediji javili su da su protesti počeli u četvrtak kasno uveče na belgijskoj strani, posle čega su se uključili i neki holandski poljoprivrednici. Holandske vlasti su savetovale da u petak izbegne odlazak u Belgiju ako je moguće.

Poljoprivrednici na zapadu Belgije već nekoliko dana blokiraju ulazak ili izlazak kamiona iz luke Zebriž, koja je deo luke Antverpen-Briž. Flamanska televizija VRT izvestila je da je tamo blokirano skoro 2.000 kamiona.

Portparol luke Zebriž rekao je u sredu da se dokovi pune i da će dostići pun kapacitet ako se protesti nastave tokom cele nedelje. Nezadovoljni poljoprivrednici takođe protestuju u drugim evropskim zemljama. Protesti su razotkrili tenzije oko posledica po poljoprivredu napora EU u borbi s klimatskim promenama, kao i otvaranja vrata jeftinom uvozu iz Ukrajine kako bi se pomoglo u ratnim naporima Kijeva.

Poljoprivrednici se žale da nisu dovoljno plaćeni i da ih guše porezi i ekološki nameti te nepoštena konkurencija iz inostranstva.

“Ako ovako nastavimo, kraj poljoprivrede značit će kraj civilizacije”, rekao je belgijski poljoprivrednik Adelin Desmeht, žaleći se na previše zakonskih propisa i papirologije.

U Francuskoj su se dugi redovi traktora približili Parizu i veletržnici Rungis, na kojoj se prodaju domaći i uvozni proizvodi, što je crvena linija za vladu koja do sada nije intervenirala kako bi uklonila blokade.

Podignuto je stotinjak blokada, rekao je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanin, upozorivši demonstrante da ne blokiraju aerodrome, Rungis i glavni grad. Televizijska stanica BFM prikazala je snimak okršaja kod reke Lore gde je policija zaustavila traktore koji su krenuli ka gradu.

Francuski poljoprivrednici izborili su nekoliko ustupaka. Vlada je odustala od planova da postupno smanji subvencije za poljoprivredni dizel.

I u Italiji su poljoprivrednici poslednjih dana blokirali saobraćaj stotinama traktora u blizini Milana, u Toskani i na drugim mestima, španski poljoprivrednici rekli su da će im se pridružiti, a i rumunski poljoprivrednici koji imaju slične probleme su, takođe, izašli na ulice, prenosi Hina.

Poljoprivrednici iz nekoliko oblasti severne Grčke okupili su se juče u Solunu, kako bi, povodom otvaranja 30. Međunarodne izložbe poljoprivrede “Agrotika”, izneli svoje zahteve za jačanje poljoprivrednog sektora.

Oni su se u podne okupili na južnom luku Međunarodnog izložbenog centra u Solunu i tu će ostati sve vreme trajanja “Agrotike”, odnosno do 4. februara. U centru grada nalaze se stotine traktora. U podne su počeli su govori o temama koje se tiču poljoprivrednog sektora, a kasnije će farmeri posetiti tu izložbu, javlja Katimerini.

Poljoprivrednici iz okoline Langade i Seresa zajedno su krenuli ka Ulici 26. oktobra, a zatim su obalskim frontom stigli do južnog luka Međunarodne izložbe u Solunu. Farmeri iz Kufalije, Kilkisa i Janice stigli su u Solun kroz zapadni ulaz. Na skupu učestvuju poljoprivrednici sa Halkidikija, kao i pčelari iz Nikitija i ribari iz Mihanione.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar