Nemački sindikati pozivaju na šestodnevni štrajk u javnom prevozu

Nemački sindikat Verdi je drugi put za mesec dana pozvao sve zaposlene u javnom prevozu na štrajk, čime će se povećati pritisak na poslodavce u sporu koji se tiče zarada i uslova rada.

Štrajk će trajati od ponedeljka do subote, 2. marta. U pojedinačnim federalnim državama štrajkovi će se odvijati različitih dana tokom ovog perioda – uglavnom po ceo dan i trajaće nekoliko dana.

Glavni štrajk je planiran za 1. mart, što se podudara sa događajem koji organizuje nemačka organizacija „Petak za budućnost klimatskog pokreta.“

Sličan štrajk je početkom februara doveo do kolapsa u javnom prevozu Nemačke.
Najsnažnija privreda Evrope je na udaru štrajkova, što utiče na avio i železnički prevoz jer radnici koji su pod konstantnim uticajem inflacije pritiskaju poslodavce za veće zarade.

Pregovori o zaradama sa poslodavcima u javnom prevozu su u zastoju, kaže Verdi koji pregovara za 90.000 zaposlenih iz više od 130 opštinskih kompanija.

Iako berlinski BVG (najveća javna prevozna kompanija) štrajk smatra „nepotrebnim i preteranim“, Verdi ističe da se razlike mogu eliminisati samo za pregovaračkim stolom.
Pored zarada, Verdi tvrdi da je poboljšanje uslovara rada ključno, kao i smanjenje radnog vremena na nedeljnom nivou i pravo na duži odmor.

Related Articles

Responses

Ostavite komentar